Menu

eMPRICA Tuzla: Održan PITCH-MATCH-START(Up) Istaknuto

em444Na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPRICA u Tuzli, 19. i 20. maja održan je dvodnevni događaj pod nazivom PITCH-MATCH-START(Up), u okviru kojeg je organizovano takmičenje startupa, njihovo umrežavanje sa potencijalnim investitorima, te umrežavanje IT studenata sa potencijalnim poslodavcima.

 

 

Ovaj događaj predstavlja završnicu jednogodišnjeg projekta ICT Business Innovation Center eMPIRICA koji je realizovan uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH (www.bic.empirica.ba).

 

U dijelu Startup Competition organizovano je takmičenje četiri startup proizvoda, razvijena od strane tri startup tima sačinjena od studenata i diplomanata Visoke škole eMPIRICA:

 

Tim Bit Legion iz Brčkog, koji se predstavio sa dva proizvoda, NiNu Box – pametnom kutijom za prvu pomoć, i ePlantCare – sistemom za automatizaciju kontrole uslova u zatvorenim prostorima za uzgoj biljaka,


Tim GreenCode iz Tuzle, koji je predstavio Crowdy – web portal namijenjen povezivanju pružalaca usluga iz domena organizacije događaja i njihovih potencijalnih korisnika,


Tim Dynamic Softworks, sa proizvodom Zulu – integriranim hospitality sistemom.

 

U dijelu umrežavanja IT studenata Visoke škole eMPIRICA sa poslodavcima – Career Speed Dating, održana su 94 osamminutna sastanka studenata i potencijalnih poslodavaca. Ukupno 10 IT kompanija iz Tuzle, Sarajeva, Gračanice i inostranstva učestvovalo je u ovim razgovorima:

Ministry of Programming
Leftor d.o.o.
Authority Partners
Infonet d.o.o.
Marvelsoft
Bravo & Jordanian Youth Innovation Forum
StarNet d.o.o.
Spin d.o.o Software & Hardware
Workz Group Technology d.o.o.
Procom d.o.o.

 

U dijelu Startup-Investor Matchmaking organizovano je povezivanje startupa sa investitorima, kako bi i jedni i drugi pronašli buduće poslovne partnere. Tokom 10-minutnog sastanka 1-na-1 startupi su morali pridobiti pažnju potencijalnog investitora sa ciljem dogovaranja drugog sastanka u budućnosti. Ovakvo povezivanje omogućava da obje strane dobiju priliku da se upoznaju i procijene da li postoji obostrani interes za poslovnom saradnjom.

 

Učesnici PITCH-MATCH-START(Up):

 

38 IT studenata eMPIRICE u razgovoru sa poslodavcima
10 IT kompanija, potencijalnih poslodavaca
19 studenata u tri startup tima sa 4 startup proizvoda
2 investitora.

 

Ovim događajem se slave talenti i inovacije, stvaraju partnerstva i umrežavaju IT studenti sa poslodavcima i startupi sa investitorima.

 

O projektu ICT Business Innovation Center eMPIRICA

 

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA i UNDP BiH potpisali su u aprilu 2018. godine ugovor o realizaciji projekta „ICT Business Innovation Center eMPIRICA – ICT BICeMPIRICA“, koji se izvodi uz podršku projekta Dijaspora za razvoj (D4D). Dijaspora za razvoj (D4D) je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.

 

Cilj ICT BICeMPIRICA projekta bio je kreiranje afirmativnog obrazovno-poslovnog okruženja kroz osnivanje i rad ICT poslovno-inovacijskog centra na Visokoj školi eMPIRICA u Brčkom i Tuzli, koji će pružati studentima i mladim poduzetnicima materijalne resurse, opremu i podršku kroz program mentorstva i treninga, s ciljem stvaranja i ubrzavanja razvoja novih kompanija baziranih na inovativnim idejama. U realizaciji projekta učestvovala su dvojica vrhunskih ICT stručnjaka iz dijaspore – Edhem Čustović (La Trobe University Melbourne, Australia) i Aleksandar Mastilović (Univerzitet u Novom Sadu).

 

Ovim projektom kreirana su 2 nova radna mjesta kroz zapošljavanje mladih stručnjaka na Visokoj školi eMPIRICA, stvorili su se uslovi za inkubiranje 2 startup kompanije i pružila mogućnost

samozapošljavanja za učesnike programa kroz edukaciju i besplatno korištenje resursa poslovno-inovacijskog centra na godinu dana tokom trajanja projekta.

 

Glavne aktivnosti u sklopu projekta obuhvatale su tehničke treninge, obuku u oblasti pripreme biznis plana, treninge u oblasti izrade marketing plana i promocije rješenja na tržištu, obuku za nastup pred investitorima, uz obezbijeđeno kontinuirano mentorstvo, nabavku potrebne ICT opreme i obezbijeđen prostora za rad.

 

Rezultati projekta:

136 sati treninga
120 sati mentorskog rada
36 studenata u treninzima tokom godinu dana
22 studenta sa startup idejama
Tri startup tima u finalnom takmičenja sa 4 proizvoda
Osnovan ICT poslovno inovacijski centar eMPIRICA u Tuzli i Brčkom
Nabavljena ICT oprema u vrijednosti 12.000 KM
Zaposlena dva mlada stručnjaka na Visokoj školi eMPIRICA
Obezbijeđena jednogodišnja inkubacija za dva pobjednička startup tima.

 

O Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

 

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA (www.empirica.ba) u Brčkom (2012.) i Tuzli (2015.) organizuje nastavu prvog ciklusa studija na dva studijska programa: Inženjerska informatika i Poslovna informatika. Na studijskom programu Poslovna informatika studenti stiču dvije međunarodno priznate diplome: diplomu Visoke škole eMPIRICA i diplomu Visoke škole za poslovne nauke iz Ljubljane, Slovenija. Na studijskom programu Inženjerska informatika studenti besplatno pohađaju CCNA program Cisco akademije mrežnih tehnologija. Od ak. 2019./2020. godine uvodimo novi studijski program Računarstvo i informatika, sa smjerovima: Softversko inženjerstvo, Inženjerska informatika i Multimedijsko računarstvo.

 

Na Visokoj školi eMPIRICA trenutno studira 215 studenata. Analiza Alumni zajednice pokazuje da 90% diplomiran studenata svoje prvo zaposlenje u struci pronalazi u roku od 3 mjeseca po diplomiranju.

 

U okviru Visoke škole eMPIRICA djeluju: Akademija cjeloživotnog učenja, Cisco akademija mrežnih tehnologija, Oracle akademija, STEM akademija, Certiport testni centar, Centar za obrazovanje na daljinu, ICT poslovno inovacijski centar.

 

Učionice i laboratorije su opremljene savremenom ICT opremom: Cisco lab, laptopi, desktop računari, projektori, interaktivna elektronska tabla, eCampus, Cisco WebEx. Studenti putem e-mail računa na domeni empirica.edu.ba dobijaju besplatno pristup za: Microsoft Imagine Premium, Microsoft Office 365, Oracle Academy, WebEx Teams. Nastavni proces izvode nastavnici i asistenti Visoke škole eMPIRICA, kao i gostujući profesori sa univerziteta u BiH i iz inostranstva.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com