Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

AccuWeather najavljuje intenzivne vrućine tokom ljeta, na Balkanu se očekuju suše Istaknuto

visoka temperatura 940x556AccuWeather meteorološki servis objavio je evropsku sezonsku prognozu za ljeto 2019. u kojoj predviđa intenzivne vrućine u svim dijelovima Evrope.

 

 


Dok će se Evropljani suočavati sa sušama, loše vrijeme će biti problem za stanovnike drugih dijelova svijeta, navodi AccuWeather.

 

"Dugotrajni suhi periodi mogli bi ugroziti poljoprivredu jer će nedostajati kiše u velikom dijelu kontinenta tokom ljetnjih mjeseci. Opasni toplotni talasi će se razvijati od Pirinejskog poluostrva do Centralne Evrope. Najveća priča ovog ljeta vjerovatno će biti dugotrajni toplotni talasi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španije do Poljske i Mađarske. Vrućina će početi u junu preko Pirinejskog poluostrva prije nego što se proširi na sjever i istok tokom ljetnjih mjeseci", prognozira AccuWeather.

 

Američki meteorološki servis navodi kako će ljeto pred nama biti toplije od prošlogodišnjeg kada su zabilježene rekordne temperature u dijelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije.

 

Prognoziraju se visoke temperature iznad 38 stepeni celzija u sjevernoj Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Poljskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

 

"Intenzivni toplotni talasi i dugi periodi suhog vremena tokom ljeta donijet će visok rizik od požara u većem dijelu zapadne i srednje Europe. Vlažna zima i proljeće u većem dijelu zapadne i srednje Europe rezultirat će i bujnijom vegetacijom nego prethodnih godina", predviđaju meteorolozi AccuWeather.

 

Za područje Balkana prognoziraju se i oštre grmljavine tokom cijele ljetne sezone.

 

"Iako ovaj region neće biti imun na toplotne talase, ekstremna toplota će biti ograničena. Opasne oluje će ugroziti Grčku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku te dijelove Mediterana, istočne Evrope i Rusije", navodi američki servis.

 

Ovog ljeta jedino će dijelovi istočne Evrope biti pošteđeni čestih toplotnih talasa. Ipak temperature u Litvaniji i Ukrajini mogle bi se nakratko popeti i do 38 stepeni celzija, dok će grmljavine pogoditi Bjelorusiju, Ukrajinu i Moldaviju.

 

Prema dugoročnoj pronozi bosanskohercegovačkih meteorologa, nakon obilnih padavina i oblačnih dana, duži sunčani periodi i vjetar južnog smjera uslovit će porast temperatura u BiH od 28. maja do 4. juna.

(klix)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com