Menu

Muškarac koji je nevin proveo u zatvoru 46 godina dobit će 1,5 miliona dolara odštete

crnRichard Phillips, muškarac koji je proveo u zatvoru više od 45 godina zbog ubistva koje nije počinio, dobit će 1,5 miliona dolara odštete za vrijeme koje je proveo iza rešetaka. Phillips je proveo više vremena u zatvoru nego bilo koja druga nevina osoba u SAD-u.

 

 


Ovaj stanovnik Michigana je oslobođen i pušten iz zatvora prošlog marta nakon što je drugi muškarac priznao ubistvo nakon skoro pola stoljeća otkako je počinjen zločin.

 

Richard Phillips ima pravo na 50.000 dolara za svaku godinu u kojoj je bio zatvoren, prema Zakonu o kompenzaciji za nepravedno zatvaranje u Michiganu. Novac se ne oporezuje, izjavila je za CNN njegova advokatica Gabi Silver.

 

Isplata od 1,5 miliona dolara pokriva oko tri decenije njegove zatvorske kazne, jer je također bio u zatvoru zbog navodne oružane pljačke koju Richard Phillips također negira. Ukoliko Phillips dokaže svoju nevinost i u ovom slučaju dobit će još veću odštetu.

 

"Ovo je sjajna vijest i apsolutno je ispravna. Iako ova kompenzacija neće vratiti 45 godina koliko je nepravedno odslužio u zatvoru, iskreno se nadam da će mu to donijeti zasluženi i ispunjeni kvalitet života", kazala je lokalna tužiteljica Wayna Kym Worthy.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com