Menu

Ima li razloga za optimizam: Šta donosi novi izvještaj Evropske komisije o napretku BiH Istaknuto

dkiUprkos nekim informacijama iz Brisela da bi predstavljanje izvještaja o napretku odnosno paketa proširenja za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku, ranije zakazanog za 29. maj, moglo biti odgođeno, to se, ipak, neće desiti.

 


Naime, iako ovog događaja nema na zvaničnom kalendaru Evropske komisije, on je oficijelno najavljen na stranici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET), pa će tako evropski komesar Johannes Hahn u srijedu u 11 sati predstaviti paket proširenja za BiH i druge zemlje regije.

 

Iz samog kabineta Hahna ova informacija je potvrđena za portal European Western Balkans. Naime, bojazan je postojala neke članice, netom nakon održanih izbora za Evropski parlament sada ne žele odlučivati o davanju zelenog svjetla za početak pregovora o priključenju za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, a u igri je i davanje odoborenja za kandidatski status za našu državu.

 

Konačno zeleno svjetlo se, nakon preporuka Evropske komisije u srijedu, očekuje 18. juna na sjednici ministara vanjskih poslova zemalja članica EU.

 

Bodo Weber, viši saradnik Vijeća za demokratizaciju politike i njemački politički ekspert, kazao je za Klix.ba da u predstojećem izvještaju o napretku za BiH konačno treba očekivati ''zatvaranje kruga, kraj destruktivne - autodestruktivne dinamike prošle decenije u odnosima EU-BiH te unutar same BiH".

 

''Kraj jedne nesretne dinamike u kojoj su se političke elite u BiH iživljavale nad Daytonskim logikom politike straha i patronaže. Za to vrijeme je EU u odsustvu hrabrosti i političke volje izbjegavala da tu politiku jasno i dosljedno označava kao anti-evropsku, pa se tako pretvarala u saučesnika anti-evropske destruktivne politike domaćih elita koje su je uz to još mogle označavati kao evropske. Avis, mišljenje Evropske komisije, značit će kraj tih lažnih procesa, jer je Komisija prisiljena da ocjeni društveno-političku stvarnost u BiH na osnovu acquisa, pravne stečevine EU-a, što više ne ostavlja previše manevarskog prostora za okolišanje“, kaže Weber.

 

Mišljenje, te uslovi sadržani u ovom dokumentu, kako navodi Weber, će vraćati bolnu istinu o stvarnom stanju u BiH.

 

''Sadržat će i to šta političke elite zaista moraju uraditi da bi zemlju pokrenuli na put ka EU članstva. Međutim, nisam siguran da će Komisija u mišljenju smoći snagu da zacrta jasnu političku strategiju - to će najvjerovatnije ostati na ključnim državama članicama“, ocijenio je naš sagovornik.

 

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je da će u Mišljenju Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH najvjerovatnije biti rečeno da BiH u konačnici može postati članica EU, s tim da postoji niz koraka i zahtjeva koji moraju biti ispunjeni.

 

Ocijenio je da je to važan korak na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji, ali naglašava da se u ovom trenutku ne može reći tačan datum kada će to biti urađeno, jer to ovisi o odlukama Evropske komisije, ali mišljenje se očekuje uskoro.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com