Menu

baner for web jpg

Trbuhom za kruhom, policajci iz RS-a odlaze u Njemačku: “Rekli su da će nam povećati platu, to se nije desilo” Istaknuto

mup rsNakon zdravstva i građevinarstva, i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske suočava se sa problemom odliva radnika, jer sve više policajaca napušta posao i odlazi u inostranstvo, piše SrpskaInfo.

 

Kao glavni „konkurent“ MUP-u pojavila se jedna privatna firma za obezbjeđenje iz Njemačke u koju je već prešao određeni broj policajaca, jer nude mnogo bolje uslove.

 

Stanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova još nije alarmantno, ali bi se mogli naći u problemu ako se ovim tempom nastavi odliv radnika.

 

Naši sagovornici ističu da je već dosta pripadnika MUP otišlo za inostranstvo, ali da je znatno veći broj onih koji to planiraju u narednom periodu.

 

Ističu da, osim uniformisanih policajaca, odlaze i inspektori, ali i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice.

 

Jedan od policajaca sa kojim smo razgovarali ispričao nam je da je i on odlučio da ide raditi u Njemačku kao obezbjeđenje i da samo čeka da dobije termin za vizu u ambasadi ove zemlje u BiH.

 

– Poznajem dosta kolega koji su već otišli u tu firmu da rade i svu su zadovoljni uslovima. Plata je oko 2.000 eura i ima plaćen smještaj, a mi koji smo radili u policiji imamo prednost pri dobijanju posla kod njih, jer smo prošli obuke i znamo rukovati oružjem. Čak nije problem ako ne znamo njemački jezik – ističe naš sagovornik.

 

Plata nije kočnica

 

Kaže da sada radi kao policajac i zarađuje oko 800 maraka mjesečno što, kako kaže, nije mu dovoljno za normalan život.

 

– Iako su rekli da će nam povećati platu na 910 maraka, to se još nije desilo. Ja sam predao zahtjev za termin u njemačkoj Ambasadi i čim to dobijem napuštam MUP i odlazim. Imam obećanje da ću tamo raditi kao obezbjeđenje – pojasnio je ovaj policajac, koji nije želio da mu navodimo ime.

 

Prema njegovim riječima, odlazi i pripadnici MUP-a koji imaju veće plate od njega.

 

– Čuo sam da je desetak pripadnika SAJ-a već dalo otkaze ili su uzeli neplaćeno odsustvo i otišli raditi u inostranstvo, a oni imaju platu oko 1.100 maraka. Neki od njih su u ovoj firmi za obezbjeđenje. Čuo sam čak da je otišao i inspektor iz jedne Uprave, a njihove plate su i do 1.500 maraka – pojasnio je naš sagovornik.

 

Naš drugi sagovornik kaže da u policiji radi skoro 15 godina i da je sada odlučio napustiti posao kako bi u Austriji vozio kamion.

 

– Ministar Dragan Lukač je sa ovim povećanjem plata pokušao zadržati radnike, međutim ta povećanja mi još nismo dobili. Čak i kad nam povećaju te plate i dalje ćemo biti najslabije plaćeni policajci u regionu. Upravo zbog malih plata većina nas i napušta policiju – istakao je ovaj policajac.

 

Kao dokaz odlaska policajaca iz MUP-a on navodi i podatak da je raspisan konkurs o prijemu skoro 300 novih policajaca.

 

– Ranije se godišnje primalo dvadesetak policajaca, a sada skoro svako ko konkuriše dobije posao. To se dešava upravo zbog toga što ljudi napuštaju policiju i odlaze – rekao je izvor Srpskainfo.

 

Prema njegovim riječima, neki od policajaca uzimaju neplaćeno, ili čak bolovanje, kako bi otišli u inostranstvo bar na par mjeseci.

 

– Ako se uskoro nešto ne promijeni, bojim se da će se MUP naći u situaciji kao što je u zdravstvu, da će svi koji nešto vrijede otići – poručio je naš sagovornik.

 

Prijedlog pred poslanicima

 

Vlada Republike Srpske krajem februara ove godine donijela je odluku da plate policijskim službenima MUP Srpske koji rade sa srednjom i višom stručnom spremom budu povećana za 10 odsto.

 

– Predloženo je povećanje od 10 odsto, a obračun će se vršiti na osnovu prosječne plate radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i iznosiće oko 110 KM – pojasnili su tada u policiji.

 

U nastavku procedure, usvojeni prijedlog je proslijeđen Narodnoj skupštini Republike Srpske u vidu teksta zakona na usvajanje.

 

– Na ovaj način Ministarstvo nastavlja da ostvaruje postavljene strateške ciljeve, koji podrazumijevaju poboljšanje standarda policijskih službenika kako bi se izjednačili sa kolegama u regionu – istakli su u MUP Srpske.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com