Menu

U BiH “istorijski minimum” nezaposlenih, radnici bježe u inostranstvo Istaknuto

odlazak 1U Bosni i Hercegovini trenutno je nezaposleno 435.260 ljudi i to je istorijski minimum – rekao je danas Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

Bandić je u okviru sedmog Foruma službi zapošljavanja „Zaposlimo zajedno“, istakao da problem nezaposlenosti ne mogu rješavati samo viši nivoi vlasti, već je neophodno uspostaviti saradnju sa lokalnim zajednicama, i obrazovnim institucijama.

 

Opštine, kako je dodao, imaju važnu ulogu, jer će identifikovati probleme, mogućnosti i potrebe lokalnog tržišta rada, što je jedan od preduslova za kreiranje mjera za zapošljavanje.

 

Ipak, Bandić je priznao da se radnici iz BiH sve više zapošljavaju u – inostranstvu, pogotovo u Sloveniji. Tako je potvrdio da je, po zvaničnim podacima Agencije, lani više od 16.090 osoba iz BiH zasnovalo radni odnos na slovenskom tržišti rada, a oko 1.000 na njemačkom.

https://www.fokus.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com