Menu

baner for web jpg

Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH Brčko o presudi Mensuru Đakiću komandantu Prvog bataljona Istaknuto

108 215 svecana 16 akademiji 2016KOORDINACIJA BORAČKIH UDRUŽENJA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE U BRČKO DISTRIKTU BiH

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Presuda Apelacionog Suda BiH-ne Mensuru Đakiću, ratnom komandantu Prvog bataljona Brčanske brigade po kojoj je Đakiću izrečena zatvorska kazna u trajanju od osam godina, sa velikom nevjericom i zaprepaštenjem je primljena među stotinama boraca ove viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH-ne. Prema presudi, “Đakić je proglašen krivim da je kao komandant Prvog bataljona 108. Brigade HVO u septembru 1992. godine iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnike Bataljona kojim je komandovao kako vrše ubistva tri zarobljene osobe srpske nacionalnosti, propustivši da izvrši nužne i razumne mjere da kazni počinioca”.

 

Krivični zakon SFRJ, član 142., stav 1), po kojem se sudilo Đakiću, kao blaži zakon za učinioce, propisuje kažnjavanje za naređivanje i izvršavanje ubistva. Đakić, međutim, nije optužen da je naredio ubistvo, kao što nije optužen da je izvršio ubistvo. Đakić je optužen da nije kaznio počinioce ubistva, a krivični zakon SFRJ ne propisuje odgovornost za to. Nasuprot obaveznoj primjeni blažeg zakona, Sud BiH, primjenio je strožiji zakon, suprotno praksi Evropskog suda u Strazburu, naprimjer u predmetu Maktouf/Damjanović, i proizvoljno je primjenjen Krivični zakon na štetu Đakića, uz drastično povećanje zatvorske kazne prvostepenog Suda od dvije, na osam godina. Dakle, u predmetu Đakić Apelaciono vijeće Suda BiH nije uvažilo žalbu odbrane koja je, između ostalog, ukazala da: “Odredbama člana 142. Krivičnog zakona SFRJ propisano je “ko naredi” ili “ko izvrši”, ali da nije propisano “ko propusti da preduzme nužne i razumne mjere da učinilac … bude kažnjen”. Ova odredba dakle, ne propisuje kažnjivost zbog nekažnjavanja podređenog, a istoj je Đakić “kažnjen sa osam godina zatvora.

 

Na temelju navedene proizvoljne primjene Krivičnog zakona, odbrana će u zakonom propisanom roku protiv ove presude Đakiću podnijeti apelaciji Ustavnom sudu BiH. U slučaju negativnog rješenja Ustavnog suda BiH, odbrana će uputiti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu s prijedlogom “o obaveznosti primjene blažeg zakona” u predmetu Đakić.

 

Borci Brčanske brigade i građani Brčko distrikta BiH ne mogu se oteti utisku da je presuda Apelacionog vijeća Suda BiH u predmetu Đakić sa drakonskom zakonskom, četverostruko uvećanom zatvorskom kaznom, u odnosu na prvostepenu presudu, jedan od pokazatelja duboke krize pravosuđa na nivou države.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com