Menu

Njemačkoj nedostaje hiljade vozača kamiona, žele vrbovati Bosance i Srbijance Istaknuto

Vozni park 1 5b2a0c632b464 5b2a0c632df2e.jpg.cut.c 5b2a0c683092e.jpg.600pxTransportna industrija u Njemačkoj upozorava na "uska grla" u snabdijevanju tokom ljeta, a kao razlog se navodi nedostatak više hiljada vozača kamiona.

 

 


Novi uposleni iz zemalja koje nisu članice EU će pomoći da se riješi ovaj problem, ali da bi se to dogodilo, zakoni se moraju promijeniti.

 

Kako piše Die Welt, država bi trebala sve ovo olakšati i to uvozom vozača iz trećih zemalja. To se odnosi na one zemlje koje ne pripadaju Evropskoj uniji, ali iz kojih su radnici, praktično stali u red, da dođu u EU.

 

To uključuje Bosnu i Hercegovinu, Srbiju ili Ukrajinu. S druge strane, navodi se da bi Njemačka u ovoj branši mogla imati jaču konkurenciju, naprimjer u baltičkim zemljama, gdje je oosbe iz zemalja poput BiH ili Srbije imaju mnogo veću šansu da dobiju dozvolu za rad.

 

Inače, svake godine oko 30.000 profesionalnih vozača kamiona odlazi u penziju u Njemačku, a oko 15.000 vozača započinje s poslom.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com