Menu

Kakvo nas ljeto očekuje u BiH Istaknuto

ljet66Što se tiče ljeta pred nama, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), u poređenju s istim periodom prošle godine, ljeto 2019. trebalo bi biti nešto toplije

 

 

Toplije ljeto nego prošle godine

 

Najmanje pozitivno odstupanje od srednje temperature prognozira se u junu, a najveće odstupanje krajem jula i početkom augusta. Iz FHMZ-a ističu da je vjerovatnoća ostvarenja prognoze umjerena i kreće se oko 50 posto.

 

Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u ovom periodu nisu isključeni i kraći prodori hladnijih zračnih masa. Niže temperature zraka mogu se očekivati u prvoj polovini juna.

 

Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 28, a na području južne Hercegovine prognozira se više od 58 vrelih dana.

 

Manje padavina nego prošlog ljeta

 

Prognoza padavina na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana u odnosu na prognozu temperature. Proračuni za ljeto ne daju posebno jak signal, ali se očekuju padavine u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto manje. Raspored padavina tokom ljeta bit će naujednačen, s najviše padavina u junu.

 

Očekivane padavine trebale bi biti manje u odnosu na ljeto 2018. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

 

Iako se prognozira prosječna ili nešto manja količina padavina, tokom ljeta usljed jakih konvektivnih aktivnosti moguća su i kraća razdoblja s izraženijim pljuskovitim padavinama praćenim grmljavinskim nevremenom i gradom.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com