Menu

Brčko: Književno veče posvećeno Iliji Trojanowu Istaknuto

ilija U avliji Kuće Bećirevića, ul. Branislava Nušića br. 40 u Brčkom večeras 14.06.2019. u 19 sati održati će se književno veče posvećeno Iliji Trojanowu.

 

 


U programu učestvuju Mješoviti hor BZK „Preporod“, Jasmina Kurtalić, Ernad Osmić, Vahidin Preljević, Naser Šećerović,Ilija Trojanow.

Ilija Trojanow, rođen 1965. u Sofiji, odrastao je u porodici političkih azilanata u Njemačkoj i Keniji. Živio je u Münchenu, Bombayu i Kapstadtu. Posljednjih godina skrasio se u Beču. Jedan je od najvažnijih pisaca njemačkog govornog područja i najznačajnijih evropskih intelektualaca današnjice, čije su knjige prevođene na više od trideset jezika. Proslavio se romanom Sakupljač svjetova (Der Weltensammler, 2006), čiju građu čini biografija britanskog oficira i istraživača Richarda Burtona, a koji na poetski originalan način reflektira kompleksnost savremenog transkulturalnog identiteta. Objavio je više nagrađivanih romana i zbirki proze, te nekoliko esejističkih knjiga koje su snažno odjeknule u evropskoj javnosti, između ostalih, Napad na slobodu (Angriff auf die Freiheit, 2010, zajedno s književnicom Juli Zeh), žestoku kritiku špijuniranja i nadziranja u režiji tajnih službi i Odbijanje sukoba (Kampfabsage, 2007, zajedno s Ranjitom Hoskoteom), polemiku protiv teze o sukobu civilizacija u kojoj Trojanow zastupa gledište da je izvorište svake (napredne) kulture u amalgamiranju različitog, a ne u odvajanju u rezervate. Interkulturalna dimenzija njegovog pisanja dolazi i do izražaja i u knjigama reportaža o Indiji i Africi. Od posebnog značaja u ovom kontekstu je i knjiga Ka svetim izvorima islama (Zu den heiligen Quellen des Islams, 2004), u kojima opisuje svoje hadžijsko putovanje, i u kojoj se kritički pogled na socijalne probleme islamske civilizacije neprestano ukršta sa poniranjem u mističke dubine religije. Izuzetno je zapažen bio i esej Suvišni čovjek (Der überflüssige Mensch, 2013), u kojem trezveno analizira hipokriziju globalnog kapitalizma. Roman Moć i otpor (Macht und Widerstand, 2015), koji se bavi bugarskom komunističkom prošlošću, spada u najznačajnije političke romane napisane na njemačkom jeziku posljednjih godina. Valja istaknuti i proznu zbirku Nakon bijega (Nach der Flucht, 2017), koja se na poetski intrigantan način bavi fenomenom migracije.


Trojanow je dobio brojne ugledne nagrade i priznanja, između ostalih, nagradu Marburger Literaturpreis (1996). Adelbert-von Chamisso-Preis (2000), nagradu za beletristiku Lajpziškog sajma knjiga (2006), Berlinsku književnu nagradu (2007), književnu nagradu Carl-Amery (2011), nagradu Heinrich Böll-Preis grada Kölna, zatim Vilenica International Literary Prize, počasnu nagradu za toleranciju Austrijskog udruženja knjižara (2018). Bio je gostujući predavač na više univerziteta, u Berlinu, Leipzigu, Tübingenu, Kasselu, Salzburgu na Washington University u St. Louisu, New Hampshireu. Ilija Trojanow je član redakcije nekoliko časopisa, a urednik je i edicije svjetske književnosti u izdavačkoj kući Büchergilde, u kojoj je nedavno izašla i zbirka pripovijedaka bosanskohercegovačkog autora Isaka Samokovlije.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com