Menu

baner for web jpg

Zvizdić: Dačić lažno optužuje, Bošnjaci nikada nisu tražili "muslimansku Bosnu" Istaknuto

zvizPredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić oštro je reagovao na današnju izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića koji je, između ostalog, kazao kako "BiH nikada neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci".

 

 


Dačić je to izgovorio na saboru SNSD-a u Banjoj Luci gdje je danas za predsjednika te stranke ponovo izabran Milorad Dodik.

 

“Umesto očekivanih dobrodusjednih poruka unapređenja ekonomske i društvene saradnje, međusobnog razumijevanja i izgradnje povjerenja na principima istine, pravde i tolerancije, danas smo od Ivice Dačića, kao ministra vanjskih poslova Srbije, mogli čuti zlonamjerne poruke mržnje i netrpeljivosti prema svemu što je bosanskohercegovačko i bošnjačko. Riječ je o šovinističko- militarističkoj izjavi, koja predstavlja besprizornu nadmenost i u čijoj je osnovi zlokobna namjera da se u negativan kontekst stave Bošnjaci, koje paušalno, lažno i neargumentivano optužuje da žele 'muslimansku BiH'", kazao je Zvizdić.

 

On ističe kako je ovakav pokušaj beskrupulozne diskreditacije civilizacijske, moralne i integrativne uloge Bošnjaka u očuvanju cjelovite, suverene i višenacionalne Bosne i Hercegovine, potaknut od recidiva ultra-nacionalističke ideologije koja je utemeljena na mitomaniji i lažima, a čiji je promotor i izvršilac bio Slobodan Milošević.

 

"Agresija na nezavisnu i međunarodno priznatu BiH, kao i aktuelno negiranje BiH i lažno optuživanje Bošnjaka, od strane njegovih sljedbenika su vrhunac takve politike. Nikada se u historiji Bošnjaka nije pojavio politički ili bilo koji drugi pokret, namjera ili ideja u čijoj osnovi nije posmatrana BiH kao višenacionalno društvo ravnopravnih građana bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost. BiH uvijek bila, jeste i ostat će bosanskohercegovačka i multikulturna, i na čitavoj njenoj teritoriji je bilo, jeste i uvijek će biti mjesta za ezane i crkvena zvona, za džamije, crkve, katedrale i sinagoge", navodi predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

 

Zbog toga, kako kaže, poziva političke predstavnike susjedne zemlje da bosanskohercegovačko jedinstvo različitosti, ako ne mogu razumjeti, onda poštuju.

 

"Jer Bošnjaci nikada nisu tražili 'muslimansku' Bosnu. Naprotiv, Bošnjaci, kao i svi drugi gradjani BiH, bosanski Srbi, bosanski Hrvati i svaki njen stanovnik žele cjelovitu, jedinstvenu, demokratsku i evropsku BiH, kao multikulturno društvo jednakih šansi. Zato gospodine Dačiću, prestanite lažno optuživati Bošnjake. Prošlo je vrijeme oktroisanja, koloniziranja, višedecenijske degradacije nacionalnog bića i kulturne samobitnosti Bošnjaka, i nikada se više neće vratiti", rekao je Zvizdić.

 

Dalje se kaže kako, bez obzira na subverzivne sktivnosti koje se provode protiv suvereniteta, integriteta i multinacionalnog bića BiH, i uprkos “skrivenim namjerama” koje se izmedju redova mogu iščitati u ovoj bizarnoj izjavi, u BiH se neće dogoditi dvije stvari:

 

"Bosanskohercegovački entitet RS, bez obzira na etničko čišćenje, počinjene zločine i genocid, nikada neće biti eksluzivno srpski, i taj isti entitet nikada neće postati 'zapadna Srbija', kako to očito neki žele i javno izjavljuju. Ipak, zlurade i huškačke izjave, poput današnje Ivice Dačića, pozivaju na oprez i jedinstvo svih probosanskohercegovačkih snaga jer, kako je to jednom rekao Ivo Andric: 'Opasni mogu biti ljudi koji zbog svog neznanja i svoje ograničenosti neograničeno vjeruju u svoju pamet i pronicljivost, i u tačnost svakog svog suda i zaključka'", kaže se na kraju Zvizdićevog obraćanja.

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com