Menu

78A4A43D ED58 48C1 9351 A8066C627740

Zaključak PSBIH: VSTV u kompletnom sastavu treba podnijeti ostavku Istaknuto

skupstina bihPredstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije primio k znanju izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za prošlu godinu, koji je bio osnova za raspravu ovog doma o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH sa akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

 

 

Među usvojenim zaključcima su da VSTV u kompletnom sastavu podnese ostavku, te da se u parlamentarnu proceduru, po hitnoj proceduri, dostave izmjene i dopune zakona o VSTV, kao i da se formira istražna komisija koja bi ispitala rad pravosuđa u BiH.

 

Predstavnički dom primio je k znanju informaciju Vijeća ministara u tehničkom mandatu o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH sa osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

 

Zbog nepostojanja potrebnog broja glasova poslanika iz Republike Srpske, većina zaključaka predloženih tokom rasprave o migrantskoj krizi nije usvojena i oni su upućeni na usaglašavanje Kolegijmu Predstavničkog doma.

 

Među predloženim zaključcima koji nisu dobili podršku je i onaj da se na čuvanju istočne granice BiH od nelegalnih prelazaka migranata hitno rasporede sve raspoložive policijske snage i da se permanentno prati kretanje migranata kako bi se smanjio priliv migranata na područje Unsko-sanskog kantona.

 

Glasanjem je okončan nastavak hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojem nisu prisustvovali poslanici SNSD-a, DNS-a i SP.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com