Menu

Ljubavna priča iz Travnika: Kako Ella i Inas prkose politici podjela u BiH Istaknuto

inesDa ljubav prevazilazi sve barijere, pa i one koje nameću bh. političari koji narode stavljaju u torove, svjedoči priča novopečenog bračnog para iz Travnika.

 

 


Naime, Ella Hrgić objavila je na svom Facebook profilu priču o ljubavi prema njenom izabraniku Inasu Dagoji koja je u vrlo kratkom vremenu pobrala mnoge simpatije na ovoj društvenoj mreži.

 

Fotografija sa njihovog vjenčanja nastala je ispred školske zgrade u Travniku. Ella je pohađala Katolički školski centar "Petar Barbarić", gdje se nastava izvodi prema hrvatskom planu i programu, a Inas je išao u Mješovitu srednja škola "Travnik", koja nastavu izvodi prema bosanskom planu i programu. Njena priča ilustruje i podjele u školskom sistemu u BiH.

 

"Nas dvoje. Svako ispred svoje škole koju smo pohađali. U jednom dvorištu, podijeljenom na dva svijeta. U jednom dvorištu, kojeg oni veliki pregradiše ogradom. Ogradom za koju su nas uvjerili da su oni preko puta drugačiji, zlobniji, ništaviji. I mi kao mali smo im možda i vjerovali. Ali šta znači jedna ništavna žica, komad armature, koja u očima velikih jamči zaštitu, što znači, pored ljubavi?! Ljubavi koja ruši granice, barijere, predrasude, ponos. Ljubavi koja u onom drugom vidi čovjeka. Čovjeka sa srcem i dušom, satkanog od krvi i mesa, sa tisuću i jednom vrlinom i manom. Čovjeka kojeg je onaj Najveći satkao od najljepših mogućih niti", započinje Ella svoju i Inasovu priču u tužnoj društvenoj zbilji BiH, u kojoj se djeca dijele i u školama.

 

Navodi da su se prepoznali, da ih je "nevidljiva ruka odabrala da se vole, ljube, opraštaju, grade neke bolje svjetove, da imaju i uče djecu pravim i istinski ljudskim vrijednostima".

 

"Danas sam zahvalna na svemu. Na dvije škole. Na ogradi. Na preprekama i barijerama. Jer spoznati ljubav, ljubiti i biti ljubljen, znači gasiti mržnju u sebi, opraštati, graditi mostove koje u čovjeku vide čovjeka. Nas dvoje, djeca, sa ove i one strane, naše i njihove ograde, želimo vam da pored sebe imate nekoga tko će u vama probuditi ljubav i od vas učiniti najsretniju i najljubljeniju osobu na svijetu. Onako kako smo to nas dvoje učinili za sebe. Radujte se svakom novom danu i učite djecu da su sva ista, da nije važno jesmo li crni ili bijeli, krstimo li se ili klanjamo. Učite djecu da budu dobri ljudi, koji onim velikim, neće vjerovati da je ograda zaštitita te da i sa one druge strane rastu dobra, talentirana, duhovita i puna ljubavi djeca. Neka vam smisao života bude ljubav", poručila je Ella.

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com