Menu

Schwarz-Schilling pozvao na smjenu Dodika Istaknuto

schiBosna i Hercegovina je pred raspadom zbog jačanja nacionalističkih snaga, koje sve više rade na njenoj podjeli, upozorava njemački diplomata.

 

Nakadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling je pozvao na uklanjanje s dužnosti sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ističući kako je riječ o političaru koji zagovara raspad ove države i otvoreno krši Ustav i zakone svoje zemlje te negira strašne zločine poput genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice.

 

U autorskom tekstu za Deutsche Welle, Schwarz-Schilling je iznio dramatičnu ocjenu kako je Bosna i Hercegovina pred raspadom, zbog jačanja nacionalističkih snaga, koje sve više rade na njezinoj podjeli.

 

"Ako se Zapad i dalje bude zadovoljavao ulogom promatrača, zemlja će se raspasti, i to će imati teške posljedice za čitav zapadni Balkan, ali i za Europu", napisao je njemački političar, koji je obnašao dužnost visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2007. godine.

 

Prije toga je deset godina radio kao međunarodni posrednik za tu zemlju.


'Ekstremni srpski nacionalista'

 

Najveću opasnost po opstanak Bosne i Hercegovine Schwarz-Schilling vidi u osobama poput Dodika, kojega naziva "ekstremnim srpskim nacionalistom".

 

Podsjeća na Dodike otvorene izjave kako se ne osjeća predsjednikom Bosne i Hercegovine, jer ta država za njega, zapravo, i ne postoji, kao i na to da Dodik blokira uspostavu novog vijeća ministara Bosne i Hercegovine osporavanjem njezina puta ka članstvu u NATO-u.

 

Zbog Dodikovih političkih igara ne zasjeda ni Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, pa ta zemlja nije bila u stanju izabrati ni zastupnike koji će je predstavljati u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, pa će po tome biti novi jedinstveni negativni primjer u cijeloj Europi, navodi Schwarz-Schilling.

 

Podsjetio je i na uvrede koje je Dodik izrekao na račun dosadašnje veleposlanice Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann, koju je optužio za "protivsrpsko djelovanje" i odbio je primiti u oproštajni posjet.


'Negiranje zločina je kažnjivo djelo'

 

Bivši visoki predstavnik podsjeća kako su sve to Dodikovi ispadi u samo nekoliko proteklih tjedana, a na tragu su njegovih ponavljanih istupa u kojima je dovodio u pitanje kako opstanak Bosne i Hercegovine, tako i povijesne činjenice o zločinima poput srebreničkog.

 

"Dodik odavno tvrdi da se strašni genocid u Srebrenici, koji je, nakon dugogodišnje istrage i kroz najviše sudske odluke, potvrdio Međunarodni [kazneni] sud u Den Haagu, nije dogodio. Sada, na funkciji predsjednika Bosne i Hercegovine, Dodik na isti način tvrdi da genocida u Srebrenici nije bilo, što je provokacija ne samo za stanovnike Bosne i Hercegovine, već i za međunarodnu zajednicu."

 

"U Njemačkoj i nekim drugim zemljama negiranje zločina je kažnjivo kazneno djelo. Kada će se tako nešto dogoditi u Bosni i Hercegovini? Kada će tamo biti povučene pravne konzekvence i kada će doći do opoziva jednog ovakvog predsjednika?", upitao je Schwarz-Schilling.

 

Izvor: Agencije / http://balkans.aljazeera.net

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com