Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Počeli 1. Susreti mladih Brčko distrikta BiH Istaknuto

2019 07 05 Prvi susreti mladih 1U organizaciji Vijeća mladih Brčko distrikta BiH i uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH danas je u okviru 1. Susreta mladih Brčko distrikta BiH u Domu kulture u Brčkom održana Konferencija za mlade pod nazivom „Pokreni i promijeni“.

 

Na panel diskusiji otvorene su razne teme koje su od značaja za mlade, poput obrazovanja i tržišta rada, mladih i zapošljavanja, omladinskog preduzetništva, aktivizma pa sve do gorućeg pitanja odlaska mladih. Također, izneseni su i obrađeni statistički podaci koje su prikupili članovi Vijeća mladih Brčko distrikta BiH, a koji, kako ističu, nude odgovore vezane za probleme i potrebe mladih u Distriktu.

 

Konferenciju je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je rekao da se nada da će Konferencija dati pozitivne rezultate i da će nakon panel diskusije biti predložena određena rješenja lokalnim institucijama vlasti koja će biti jedna od parametara u kreiranju politika.

 

„Ono što bi trebali da omogućimo mladima jeste da realizuju svoje ideje kako bi i ostajali na ovim područjima. Također, Zakon o mladima predviđa i donošenje strategije tako da će ona sasvim sigurno biti na određeni način usklađena i s entitetskim strategijama, odnosno na nivou BiH. Mislim da su problemi mladih i u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu identični i odgovor na te izazove treba da bude identičan“, kazao je Milić.

 

Tea Ružić iz Vijeća mladih Brčko distrikta BiH istakla je da se svi u regiji susreću s odlaskom mladih i podsjetila da iz Distrikta odlaze i porodice koje imaju solidna novčana primanja.

 

„Mi u Brčkom imamo primjera gdje odlaze porodice koje su imale dobra novčana primanja. Nažalost, oko 3.500 mladih je otišlo iz Distrikta u posljednjih nekoliko godina i to je zabrinjavajuće da Distrikt prednjači od ostalih u tom broju. Upravo je i ovo jedan od razloga i motiva zbog čega smo organizovali Susret mladih, jer smatramo da Brčko nema toliki razlog zbog kojeg veliki broj mladih odlazi“, kazala je Ružić.

 

Branka Malešević, pomoćnik ministra za omladinu Republike Srpske, kazala je da je današnja Konferencija značajna za mlade u Distriktu, ali ujedno i kako bi se otvorila i tema izrade strategije dodajući da je i osnivanje Vijeća mladih Brčko, također, značajno kako bi se što prije unaprijedio život mladih u Distriktu.

 

2019 07 05 Prvi susreti mladih 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učesnik današnje konferencije bio je i Josip Perkušić iz Splita, student 4. godine Pravnog fakulteta u Splitu, koji je kazao na osnovu svog iskustva da uvijek ima mjesta za napredak kada su u pitanju mladi i da treba djelovati ka boljim promjenama. On ističe da takav stav trebaju da imaju mladi u Brčkom i BiH.

 

Nebojša Stevanović, predsjednik UO Omladinskog saveza Republike Srpske, također, kazao je da treba raditi na poboljšanju položaja mladih i da je potrebno što prije zaustaviti trend odlaska mladih iz BiH.

 

„Trend odlaska mladih je problem. Jedan od preduslova da ne odlaze jeste da se povećaju plate kako bi ostali ovdje i formirali porodice. Kada društvo ostaje bez stanovništva ne piše mu se dobro bez obzira na entitet, naciju i sl.“, kazao je Stevanović.

 

Pored predstavnika udruženja, privrednika i građana Konferenciji su prisustvovali i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH.

 

Susreti mladih trajat će do sutra 6. jula, a planirano je, osim radnog dijela, druženje omladine na izletištu „Ficibajer“ kao i plovidba rijekom Savom.

 

Prvi susreti mladih svečano su započeli sinoć, koktelom dobrodošlice u Gradskoj vijećnici na kojem su uručene zahvalnice predstavnicima vijeća mladih iz entiteta i regije, ali i gradonačelniku Brčko distrikta BiH Siniši Miliću, zamjeniku gradonačelnika Anti Domiću, predsjedniku Skupštine Esedu Kadriću i šefu Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđanu Blažiću.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com