Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Umjesto da porode ženu, liječnici išli na kolegij. Dijete rođeno mrtvo Istaknuto

po9Splitski KBC izgubio je spor sa supružnicima koji su tužili bolnicu zbog nestručno vođenog porođaja na Klinici za ženske bolesti i porodništvo što je rezultiralo rođenjem mrtvorođenog muškog djeteta.

 

 

KBC mora platiti 440 tisuća kuna odštete i 74 tisuće kuna troškova parničnog postupka, javlja Dalmatinski portal.

 

U tužbi je navedeno da je tužiteljica primljena u 5 sati na Kliniku s jakim i učestalim trudovima te da je neželjeni rezultat porođaja posljedica propusta djelatnika bolnice da provođenjem svih raspoloživih metoda praćenja fetalnog stanja dođu do pravilne dijagnoze stanja fetusa i pravodobno izvrše porođaj carskim rezom. Zbog nesavjesnog i nestručnog vođenja porođaja i propusta u dijagnosticiranju potrebe za ranijim dovršenjem porođaja carskim rezom, porođaj tužiteljice nije dovršen na planirani način, već je rezultirao smrtnim ishodom.

 

Iz bolnice demantirali da su pogriješili, vještaci zaključili drugačije

 

KBC je u odgovoru na tužbu osporio osnovu i visinu tužbenog zahtjeva uz obrazloženje da su djelatnici Klinike porodili tužiteljicu u skladu s pravilima struke i u skladu s mogućnostima suvremene medicine. Negirali su bilo kakvu liječničku pogrešku koja bi bila u uzročno-posljedičnoj vezi sa smrću novorođenčeta.

 

Ipak, sudski vještaci čiji je nalaz bio presudan, zaključili su drugačije. Oni su utvrdili uzročno-posljedičnu vezu između zakašnjele odluke o dovršenju porođaja i smrti djeteta. Patolog je utvrdio da je dijete umrlo zbog asfiksije - gušenja. Vještaci smatraju da liječnici nakon primanja tužiteljice u rađaonicu nisu adekvatno procijenili težinu rizika trudnoće nakon izvantjelesne oplodnje, kao i patološki CTG zapis s početkom snimanja u 6 sati. Porođaj je dovršen u 8 sati hitnim carskim rezom. Prekasno.

 

U presudi se navodi kako iz iskaza svih saslušanih liječnika Klinike proizlazi da nitko od liječnika nije donio odluku da bi bilo potrebno dovršiti porođaj carskim rezom unatoč tome što je CTG već na početku snimanja pokazao bradikardiju, tj. smanjenje brzine otkucaja srca, te da je tužiteljica u ključnom trenutku ostavljena bez liječničkog nadzora, i to zbog toga što su liječnici noćne i jutarnje smjene bili na stručnom kolegiju, analizira presudu Dalmatinski portal.

 

Pola sata nitko od liječnika se nije pojavio

 

Tužiteljica je tako navela da se od 7.15 do 7.45 nije pojavio nitko od liječnika premda je imala izrazito jake trudove. Kada su se liječnici vratili s kolegija, nastupila je panika. Dali su joj nekakav papir na potpis, a potom je uspavali. Kada se probudila, liječnici su joj kazali da im je iskreno žao zbog svega. Suprugu nisu htjeli ni reći što se dogodilo iako je zvao bolnicu više puta. Kada je došao na Kliniku, izrazili su mu sućut, ali je još sat vremena držan u neizvjesnosti oko sudbine supruge i djeteta.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com