Menu

Ekonomski analitičar Šain: BiH je pred vratima recesije Istaknuto

zeljko sain e1563012142259Na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH, izvoz i uvoz lošiji su nego ikad, te a izvoz je manji za skoro 230 miliona KM.

 

 

Ekonomski analitičar Željko Šain objašnjava da se recesija mjeri kada je u dva tromjesečja zaredom zabilježeno smanjivanje bruto domaćeg proizovda.

 

“Mi smo, praktično, već na vratima recesije. Ako što prije ne formiramo Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, onda ćemo sigurno ući u recesioni period”, rekao je Šain za “Dnevni avaz”.

 

Prema njegovim riječima, BiH time gubi međunarodni ugled i sve što je bitno za normalan proces rada, a to će biti i dalekosežan problem za razvoj i društvenu stabilnost.

 

Bruto društveni proizvod u prvom tromjesečju ove godne porastao je za 2,2 odsto, a riječ se o najmanjem rastu od 2015. godine.

 

Budući da u BiH preovladavaju krediti sa promjenjivom kamatom, izloženost domaćinstava riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva, na šta je prošle godine upozorila i Centralna banka BiH.

 

Konstultantski stručnjak Senad Hoerman je istakao da će krediti da poskupe, a da će najviše da ispašta privreda jer se finasira iz sredstava komercijalnih banaka.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com