Menu

Brčko: Moguća otpuštanja radnika u preduzeću „Luka“ Istaknuto

luk8Javno preduzeće „Luka Brčko“ trenutno posluje jako teško, a glavni razlog tome je zatvaranje mosta na Savi za teški teretni saobraćaj, što je dovelo velikog smanjenja zarade od carinskog terminala.

 

 

Ovo je naveo direktor ovog preduzeća Marinko Viljušić, naglasivši da je iz mjeseca u mjesec od zatvaranja mosta, zarada bila sve manja.

 

„Prošle godine u maju smo imali 92.000, a ove godine 61.000 maraka zarade. U junu prošle godine je to bilo 95.000 maraka, a ove godine do 26. juna zarada je iznosila samo 43.000 maraka. Na žalost, u julu je još veća razlika. Prošle godine zarada je bila 84.000 maraka, a ove godine neće biti više od 30.000 maraka“, precizirao je Viljušić.

 

Kako je dodao, ovakvo stanje u poslovanju otežava činjenica da rijeka Sava u ovom momentu prestaje biti plovna, što znači da izuzev prihoda od skladišta i kontejnerskog terminala praktično neće biti više sigurnih izvora prihoda, pa čak ni za plate radnika.

 

Ukoliko se nešto neriješi po pitanju ovog problema, Viljušić ističe da će kako bi “Luka” opstala, za najmanje dva do tri mjeseca menadžment morati poduzimati i drastične mjere kao što je otpuštanje radnika.

 

Naveo je i da je supervizor za Brčko distrikt u prošlom mjesecu posjetio „Luku“, te da su mu iznijeli potrebu što hitnijeg rješavanja problema prevoza teškog transporta, odnosno prelaska kamiona preko graničnog prelaza Brčko-Gunja.

 

„Međutim, kako je dodao, supervizor je došao sa ciljem da se riješe problemi oko kredita Europske banke i da je prioritet da se započne sa realizacijom projekata Europske banke.

 

Kada je riječ o vlasti Brčko distrikta, istakao je da komisija koja je osnovana prije par mjeseci još uvijek nije ništa uradila po pitanju pronalaska privremenog rješenja, što je trenutno jedino moguće.

 

„Znamo da je bilo razgovora gradonačelnika i dogradonačelnika Distrikta, i direktora Direkcije za finansije u Vukovaru sa županom Vukovarsko-srijemske županije. Oni su voljni, koliko znam, da nam izađu u susret da se riješi ovaj problem. Međutim, mislim da ovdje na nivou Distrikta nema volje da se to riješi. A ako se problem ne riješi za mjesec do dva, „Luka Brčko“će doći u jako tešku poslovnu situaciju“, ponovio je Viljušić.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com