Menu

BiH: Skoro svi zaposleni u firmi zatrovani teškim metalima Istaknuto

incel banjaluka rassrbija1Teški metali pronađeni su u krvi 23 od 29 radnika firme “BC Metal”, koja se nalazi u banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel”, rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada banjaluka Janko Kecman.

 

 

“Na preglede je poslato 29 zaposlenih `BC Metala` koji rade na lokaciji u `Incelu`, od kojih su 23 dobila loše nalaze. To su radnici u proizvodnji, a u krvi su im pronađeni teški metali poput olova, cinka i žive u većoj količini od dozvoljene. Ta količina zavisila je od toga koliko ko dugo radi i na kojoj poziciji”, kaže Kecman.

 

On je dodao da samo šest radnika koji se bave kancelarijskim i upravljačkim poslovima nije bilo otrovano teškim metalima, zbog toga što nisu došli u dodir sa njima, prenosi “Glas Srpske”.

 

Prema saznanjima ovog lista, ekološki inspektor Gradske uprave Banjaluka naredio je 27. maja rukovodstvu “BC Metala” da sve zaposlene pošalje na vanredne ljekarske preglede zbog uslova i opisa posla u tom preduzeću, koje se, između ostalog, bavi recikliranjem starih akumulatora, pa su radnici često u dodiru sa teškim metalima.

 

U firmi “BC Metal” rekli su da su njihovi radnici išli na ljekarske preglede, ali tvrde da su sposobni za rad.

 

“Kod četiri radnika predložena je promjena radnog mjesta na šest mjeseci zbog minimalnog prekoračenja dozvoljene koncentracije metala u krvi”, navode iz ove firme.

 

“Glas Srpske” piše da je na lokaciji firme “BC Metal” pronađena i najveća koncentracija piralena, a njeni radnici su samoinicijativno iskopali kontaminiranu zemlju i izvezli je u kamionima iz “Incela” u naselje Česma, pa su je po nalogu inspektora ponovo morali vratiti u svoje dvorište.

 

Isti izvor navodi da ove analize nemaju veze sa piralenom, jer su radnici sada ispitivani samo na prisustvo teških metala, koji su, takođe, pronađeni u većoj koncentraciji na njihovoj lokaciji.

https://www.fokus.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com