Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Uskoro počinju prva arheološka iskopavanja u Distriktu Istaknuto

dinosaurusVlada Brčko distrikta, u ovogodišnjem budžetu, planirala je sredstva za prva arheološka iskopavanja na više lokaliteta u Distriktu. Već sada su poznata četiri mikrolokaliteta na kojima će iskopavanja započeti vrlo brzo.

 

 

Lokalitet Ljeskovac, Poljaci BrčkoU septembru ove godine bi trebala početi prva arheološka iskopavanja na četiri lokacije u Brčko distriktu na kojima se pouzdano zna da se nalaze materijali i predmeti iz različitih vremenskih perioda.

“U naselju Poljaci je već ranije pronađena keramika iz rimskog perioda, u Gornjim Laništima su otkriveni predmeti iz bronzanog doba, a na području Trnjaka materijal iz neolita, srednjeg vijeka i turskog perioda” kazala je Vanja Žigić, kustos Muzeja Brčko distrikta.

 

Osim ovih lokaliteta, kustosica Žigić ističe da i na području grada Brčkog, u njenovim pojedinim gradskim naseljima, ima zanimljivih lokaliteta na kojima se sigurno zna da postoje predmeti iz bliže i dalje istorije. Još sedamdesetih godina prošlog vijeka Jakov Babić, arheolog amater, je naišao na zanimljiv istorijski materijal i predmete u blizini brčanske bolnice i tvornice akumulatora gdje je nađena keramika iz bronzanog doba.

 

Na području Brčko distrikta je oko pedeset lokaliteta za koja su arheolozi iskazali zanimanje.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com