Menu

Brčko:Povećan broj parking mjesta Istaknuto

0814 parkinzi 5190 slikaBrčko distrikt dobio je još 73 parking mjesta. 58 je napravljeno u crvenoj zoni, a ostatak u plavoj. Sve je više i onih koji parking mjesta koriste,a ne žele da plate usluge parkiranja. 49 novih parking mjesta otvoreno je u crvenoj zoni, na Bulevaru mira na ulazu u Brčko iz pravca Bijeljine, a u ulici Svetog Save novih je devet. U ulici Desanke Maksimović, koja je u plavoj zoni, parking prostor je proširen za dodatnih 15 mjesta. 12 parking mjesta u Štrosmajerovoj ulici preimenovano je iz plave u crvenu zonu. Cijene usluga parkiranja ostale su iste, dok su prihodi povećani.

 

 

Mato Itrić zamjenik direktora JP “Putevi Brčko” je kazao da je to na mjesečnoj razini oko 70 hiljada maraka.Prošle godine prihodi Parking servisa iznosili su 860 hiljada maraka.


Nažalost, naši rashodi su na tom nivou, nekad i veći ,tako da smo mi na nuli. Rashodi se odnose na troškove rada više od 30 zaposlenih u servisu, nabavku parkomata, dnevih karata i slično.Povećao se i broj neplatiša dnevnih karata, među kojima je najviše onih koji dolaze iz inostranstva. Nakon što se ogluše o opomenu slijedi prinudna sudska naplata.

 

“Prošle godine pokrenuto je hiljadu takvih postupaka. Imamo sklopljen sporazum sa jednom firmom iz Londona kojoj dostavljamo podatke o neplatišama ukoliko su strani državljani i oni dalje vode postupak naplate. Kada su u pitanju državljani BiH imamo sporazum sa pet asdvokata koji vode postupak prinudne naplate. Tako uz troškove postupka, iznos koji se na kraju mora platiti, umjesto 20 KM dostigne cifru od 200 KM“, napomenuo je Itrić.

 

Brčko ima ukupno 1628 parking mjesta, od kojih je stotinu namijenjeno za vozila invalidnih lica. Iz Javnog preduzeća “Putevi Brčko” kažu da, ukoliko dobiju potrebene građevinske dozvole, otvoriće još 100 parking mjesta.

https://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com