Menu

Brčko: Završena Međunarodna likovna kolonija „Naiva na Savi“ Istaknuto

Naiva na Savi Naslovna 642x336Dodjelom zahvalnica slikarima završena je peta po redu Međunarodna likovna kolonija „Naiva na Savi“ koja je u Brčkom organizovana u okviru manifestacije “Brčansko ljeto –Savski cvijet 2019“.

 

 

Po mišljenju Mladena Filipovića, organizatora kolonije i predsjednika Udruženja ljubitelja umjetnosti u Brčkom, “Naiva na Savi”, koja je trajala pet dana, u potpunosti je uspjela da ostvari svoj cilj.

 

“Ovo je projekat osmišljen prije pet godina i objeručke ga je prihvatila Vlada Brčko distrikta. Riječ je, u stvari, o jedinstvenom projektu na području bivše Jugoslavije u okviru kojeg okupljamo sve vrhunske slikare koji se bave samo naivnim slikarstvom. Uspjeli smo da spojimo dvije škole naivnog slikarstva – čuvenu Hlebinsku školu iz Hrvatske i Školu naivnog slikarstva iz Kovačice u Srbije“, rekao je Filipović.

 

Na koloniji je učestvovalo sedam slikara koji nisu krili pozitivne utiske sa ovogodišnje Likove kolonije u Brčkom.

 

Zlatko Kolarek, predsjednik Udruge “Hlebinski slikari i kipari naive“ kaže da u Brčko dolazi već pet godina, koliko traje i sama kolonija, te da je prezadovoljan dočekom i boravkom na koloniji u Brčkom.

 

Jan Glozik, slikar iz Kovačice ističe da je kolonija bila vrlo radna i disciplinovana, sa veoma dobrom organizacijom.

 

Ovogodišnji dobitnik Zlatne plakete na Likovnoj koloniji “Naiva na Savi 2019” je Đorđe Georgijev iz Surdulice koji je prezadovoljan kvalitetom i svrhom cijele kolonije, te prijemom domaćina.

 

“Ovo je jedna specijalizovana kolonija i ne pamtim da to još neko, izuzev Mladena Filipovića, organizuje. Zahvaljujući njemu, koji marljivo radi na tome, postigli smo da ova kolonija izraste u nešto malo veće. To je pozitivno za Bosnu i cijelu regiju i primjer je kako zbližavati umjetnike i narode”, rekao je Georgijev.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com