Menu

Brčko: USR "Kečiga" održava regatu i fišijadu Istaknuto

ribbPredsjednik takmičarske komisije u Udruženju sportskih ribolavaca „Kečiga“, Selim Mujkić, rekao je da se najčešći problemi sa kojima se susreće većina ribolovaca u Brčkom, odnose na cijenu ribolovne dozvole koja bi mogla biti nešto niža.

 

 

“Većina ribolavaca u Brčkom se žali na visinu cijene ribolovne dozvole koja trenutno iznosi 100 KM, i mnogi od nas su mišljenja da bi ona mogla biti niža. Takođe, jedan od problema je i rad ribočuvarske službe koji bi svakako mogao biti bolji jer je primjetno da je na Savi mnogo krivolova”, rekao je Mujkić.

 

On je naglasio da su trenutno sve aktivnosti u udruženju podređene održavanju tradicionalne Savske regate i fišijade koje će biti održane predstojećeg vikenda. Do sada je za regatu protivljeno preko 40 plovila dok za fišijadu očekuju oko 20 ekipa.

 

Kao stravstveni ribolovac, Mujkić nam je rekao da je ulov ribe u Savi dobar, ali da postoje specifičnosti u ljetnom periodu.

 

“Zbog niskog vodostaja, riba obično odlazi u dublje dijelove rijeke, prema sredini Save, i dobri ulovi u ovom periodu se obično ostvaruju sa plovila, dok je za one koji pecaju sa obale nešto teže”, rekao je Mujkić.

 

Jedan od ribolovaca koga smo zatekli na obalama Save nam je rekao da se u ovom periodu lovi bijela riba i da je primjetno da se pojavio som u velikom broju. On je istakao da riblji fond prepušten samom sebi, te da mnogo ribokradica koristi razne ilegalne načine kako bi lovili robu.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com