Menu

baner for web jpg

"Beba više" Brčko: Održana tribina “Podrška ženama” Istaknuto

Podrska trudnicamaU organizaciji brčanskog Udruženja “Beba više” u prostorijama Omladinskog centra, održana je tribina pod nazivom “Podrška ženama” na kojoj su stručnjaci govorili o očuvanju kvaliteta zuba u trudnoći, dijabetesu, te značaju umrežavanja i rada pacijentskih udruženja u Distriktu.

 

Tim povodom je doktorica Danijela Šmitran, stomatolog, svim trudnicama poručila da je kvalitet zuba, itekako, moguće očuvati samo ako se povede računa o par bitnih pitanja.

 

„Prije svega je potrebno redovno održavanje zuba odnosno pravilna oralna higijena, a zatim odlazak na redovne kontrole kod stomatologa i to, s obzirom da se trudnoća dijeli na tri tromjesečja, najmanje jedanput u tromjesečju. Stomatolog će pojasniti kako treba održavati oralnu higijenu u slučaju kada trudnica ima povraćanje, zatim koja su najbolja sredstva za održavanje higijene i mnoge druge stvari“, rekla je doktorica Šmitran.

 

O dijabetesu u trudnoći je govorio Đorđe Vuković, predsjednik Udruženje dijabetičara Brčko distrikta koji je pojasnio da, kada se govori o dijabetesu u trudnoći, postoje one žene koje već imaju dijabetes, a planiraju trudnoću, te one kod kojih se ovo oboljenje otkrije u trudnoći, a koje se tada naziva gestacijski dijabetes.

 

U prvom slučaju je, kaže on, potrebno da žena prije trudnoće povede računa o svom zdravlju, a u drugom da se formira grupa stručnjaka koja će pratiti stanje trudnice i odrediti adekvatnu terapiju kako bi trudnica na svijet donijela zdravo dijete.

 

Današnja aktivnost je bila još jedna od mnogobrojnih koje provode članovi Udruženja “Beba više”, a ovaj put su im podršku pružili predstavnici jedne mikrokreditne organizacije, privatne stomatološke ordinacije i članovi Udruženja dijabetičara u Brčkom.

 

Predsjednik Udruženja “Beba više”, Željko Lazarević, za budući period najavljuje nove aktivnosti koje će, između ostalog, ponovo biti usmjerene na pomoć i podršku trudnicama Brčko distrikta.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com