Menu

Konačno: Formira se javni univerzitet u Brčkom Istaknuto

egresado 1Brčko Distrikt trenutno ima tri privatne visokoškolske ustanove i tri isturena odjeljelja Ekonomskog fakulteta Istočno Sarajevo, Prirodno matematički fakultet, Univerzitet Sarajevo i Odsjek za žurnalistiku i novinarstvo, Univerzitet Zapadni Mostar.

 

 

Visokoškolske ustanove u Brčkom trenutno broje oko 5.000 studenata iz Brčkog, BiH i nekoliko drugih zemalja.

 

Senad Osmanović, šef vladinog Odjela za obrazovanje istakao je da su, formiranjem vladinog Pododjela za visoko obrazovanje, sem poslova vezanih za rad u vezi sa šest već postojećih univerziteta – fakulteta u Brčkom, stvoreni uslovi za formiranje Javnog univerziteta Brčko Distrikta.

 

Osmanović je kazao da su trenutne aktivnosti Pododjela u vezi sa procesom izdavanje akreditacija visokoškolskim ustanovama, Evropskom i Internacionalnom univezitetu u Brčkom.

 

Od postojećih visokoškolskih ustanova i javnog univerziteta koji treba da se formira, Brčko Distrikt ima višestruke koristi, obrazovno – naučne, ali ekonomske.

 

Intencija osnivača javnog univerziteta u Brčko Distriktu, uz već postojeće visokoškolske ustanove, je da Brčko postane regionalni univerzitetski centar.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com