Menu

Svjetska zdravstvena oraganizacija pokreće globalnu kampanju za podizanje svijesti o sigurnosti pacijanata Istaknuto

En WPSPrvi Svjetski dan sigurnosti pacijenata, 17.09., istorijski je datum kada će SZO pokrenuti globalnu kampanju za jačanje svijesti o sigurnosti pacijenata i uputiti molbu svim ljudima da iskažu svoju opredijeljenost za podizanje nivoa sigurnosti zdravstvene zaštite i zdravstva općenito.

 

Kao članica Međunarodne organizacije za sigurnost i kvalitet u zdravstvu (ISQua), te na poziv iste, Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ), pridružuje se i spremno odaziva ovoj kampanji, u svojstvu ovlaštenog lokalnog predstavnika, vlastitim prilogom ali i svakodnevnim radom i zalaganjem u ovom polju.

 

Jedna od aktivnosti i ključnih komponenti kampanje jeste - „Rasvjeta spomenika“.

 

Naime, SZO upućuje molbu svim nadležnim organima i organizacijama da, u saradnji s lokalnim i nacionalnim partnerima i agencijama, 17.09. osvijetle istaknute spomenike, orijentirne javne površine, fontane i/ ili poznate prirodne znamenitosti.

 

Ističemo za primjer, fontanu Jet D'Eau na Ženevskom jezeru koja će upravo na taj datum - za prvi Svjetski dan sigurnosti pacijenata - biti osvijetljena narandžastom bojom.

 

SZO ima namjeru i želju ostvariti broj od 100 takvih znamenitosti širom svijeta i prenijeti i podijeliti u javnosti fotografije i o tome pisane tekstove.

 

"Ovom prilikom, u ime organizatora, pozivamo sve naše saradnike i korisnike naših usluga da navedu na društvenim mrežama sljedeće hashtagove: #PatientSafetyi #WorldPatientSafetyDay i slogan „Vaš glas za sigurnost pacijenata!". Također, uključite i @ISQua u svoje postove na društvenim medijima kako biste ostvarili mogućnost da vaše objave budu prenesene na matičnom sajtu ISQua-e. Na koncu, slobodno podijelite svoje planove s nama jer ih mi možemo sastaviti i poslati SZO-u kako bi istakli ono što se planira u našoj zemlji u povodu obilježavanja prvog Svjetskog dana sigurnosti pacijenata".

 

Informacije o globalnoj kampanji za Svjetski dan sigurnosti pacijenata dostupne su na sljedećoj web stranici: https://www.who.int/campaigns/world-patient-safety-day/2019, a SZO je razvila i niz materijala o mogućim aktivnostima za kampanju i te ideje nudi na adresi: https://www.who.int/campaigns/world-patient-safety-day-2019/campaign-essentials/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com