Menu

Brčko: Uskoro novi Zakon o Poreskoj upravi Istaknuto

0906 trifkovic 1Poreska uprava Brčko distirkta je početkom 2019. godine pristupila izradi novog zakona , Zakona o Poreskoj upravi. Regulisati će rad Poreske uprave kao institucije i biti će u potpunosti usaglašen sa zakonima entiteta. Novoizrađeni zakon donosi novitete kada su u pitanju i zakoni o porezu na dohodak i na dobit . Već početkom iduće godine poreski obveznici će moći sve svoje obrasce i poreske prijave dostaviti u elektronskom obliku.

 

 

“Poreski obaveznici će kod nas dobiti određene pasvorde potpisat će određene izjave nakon čega će dobiti licence što nama predstavlja garanciju da ono što oni pošalju stoje iza toga.Isto tako poreska uprava može elektronskim putem uputiti poreskom obvezniku upit ukoliko bude nejasnoća u nekoj od poreskih prijava.” rekao je Miodrag Trifković direktor Poreske uprave Brčko distrikta.

 

Izmjene su napravljene i kod naplata i povrata poreza. Vlada Brčko distirkta moći će da otpiše kamate određenim licima ukoliko isplate osnovni dug. Zakon o Poreskoj upravi je od 2001 godine od konstituisanja Poreske uprave pa do danas pretrpio devet izmjena što je bilo jedan od glavnih razloga za izradu novog Zakona. Temeljni Zakon Poreske uprave jedan je od potreba i Evropske unije koja zahtijeva da ova oblast bude u potpunosti uređena. Ovim zakonom su određene izmjene koje su u postojećem zakonu zaista bile neminovne. Kada je riječ o odlučivanju o prigovoru izvršene su određene izmjene.

 

O prigovoru će u narednom periodu odlučivati inspektor koji je bio u kontroli i koji posjeduje sve podatke. On naravno ne odlučuje u drugostepenom postupku kada je riječ o žalbi. O žalbi će i dalje odlučivati apelaciona komisija Brčko distirkta kao drugostepeni organ. Zakon o Poreskoj upravi je trenutno u završnoj fazi nakon čega će biti upućen u skupštinsku proceduru. Usvajanje ovog zakona očekuje se do 31.12. ove godine kada završava fiskalna godina, piše BDC TV.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com