Menu

Brčko: Usvojen Prijedlog odluke o kriterijima za realizaciju Programa stambenog zbrinjavanja Istaknuto

stan8Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je u nastavku 65. redovne sjednice Prijedlog odluke o kriterijima za realizaciju Programa stambenog zbrinjavanja, sanacija/rekonstrukcije neuslovnih/porušenih stambenih jedinica na području Brčko distrikta BiH.

 

Biljana Obrenović, šefica Pododjeljenja za administrativne pravne i zajedničke poslove u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, izjavila je da se radi o novom programu koji Odjeljenje do sada nije provodilo.

 

„Za ovu namjenu u budžetu je izdvojeno 500.000 KM. Što se tiče općih kriterija pravo na dobijanje ovih sredstava imaju stanovnici Brčko distrikta BiH koji imaju u vlasništvu ili posjeduju stambenu jedinicu koja usljed oštećenja u ratu ne zadovoljava minimalne stambene uslove u skladu s utvrđenim standardima. Uslov je da se radi o stambenoj jedinici koja je postojala prije 1. 5. 1992. godine i da podnosilac zahtjeva ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu do sada bili korisnici donacije dovoljne za osiguranje tih minimum stambenih uslova. Također, postoji još jedan kriterij, a to je da nemaju drugu stambenu jedinicu koja se smatra uslovnom za stanovanje”, rekla je Biljana Obrenović.

 

Usvojen je i Prijedlog odluke o kriterijima za stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica koja se žele integrisati na nivou lokalne zajednice za 2019. godinu, i ovaj program se provodi unazad nekoliko godina. „Tu imamo ograničen iznos sredstava u iznosu od 200.000 KM i za ovaj program kriteriji su otprilike isti kao što su bili i prethodnih godina. Mi ćemo nastojati da što prije za ova dva usvojena programa objavimo javne pozive kako bi se zainteresovana lica mogla prijaviti”, dodala je Obrenovićka.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com