Menu

Zenički rudari sve iscrpljeniji: Pridružile im se kolege iz Raspotočja, planiraju blokirati put Istaknuto

ruddZbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica komorati jame Stranjani s generalnim štrajkom 13. septembra razmatraju i blokadu ceste Kočevskog sliva.

 

 


Komoratima u Stranjanima i Staroj jami priključili su se i rudari Raspotočja koji su silaskom u treću smjenu protekle noći odlučili izraziti neposluh i odbili izaći jutros u 7 sati.

 

Kako je kazao Smajo Doglod, rudar u jami Stranjani, 50 rudara se ovdje nalazi stotinama metara ispod zemlje, a Hitna pomoć je tri puta protekle noći pružala pomoć rudarima koji su bili životno ugroženi.

 

"U 7 sati smo održali sastanak i dogovorili dalje korake. Iscrpljenost rudara je velika i zaista apelujem da se ovo privede kraju. Kada se proglasi štrajk krenut će se i na blokadu puta Kočevskog sliva gdje ćemo s našim porodicama izaći na cestu. Mi nemamo više gdje, ni kući, ni u rudnik", kazao je Doglod.

 

Dodao je kako više niko ne spominje topli obrok koji su zaradili, da je blokada uslijedila namjenski te da blokade vjerovatno ne bi bilo da je rudnik Raspotočje u normalnom stanju.

Predsjednik Sindikata rudnika RMU Zenica Nijaz Vardo je kazao kako njegovi rudari nemaju ni hrane ni vode te da se nalaze stotinama metara ispod zemlje više od 24 sata dok nadležni ispijaju kafe u kancelarijama.

 

Dodali su kako se sve pripreme za organizaciju generalnog štrajka privode kraju te da će sve biti spremno za 13. septembar.

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com