Menu

U Brčkom većina biciklista se vozi trotoarom Istaknuto

biciklisti 1 642x336U okviru projekta “Povećaj sigurnosti biciklista u prometu” danas je u Brčkom provedena akcija simbolične kontrole biciklista na inicijativu Biciklističkog kluba „Sv. Nikolaj“ uz potporu Policije Brčko distrikta, te financijsku pomoć Vlade Brčko distritka.

 

 

Željko Novaković, predsjednik Kluba kaže kako je uočeno da svake dvije minute u ulici Miroslava Krleže, koja važi za jednu od najpromentijih ulica Distrikta, prođe jedan biciklista. Većina se vozi trotoarom, zbog toga što kolovozna traka nije sigurna za bicikliste, ali i činjenice da Distrikt još uvijek nema biciklističku traku.

 

“Iskustvo je pokazalo da biciklisti nisu uglavnom žrtve, nego i oni često krše propise. Na ovaj način želimo da ih edukujemo, dijeleći im informativne letke, fluorescentne prsluke i drugu opremu”, kazao je Novaković, navodeći da je današnja kontrola pokazala za svakih sat vremena prođe oko 30 biciklista, od kojih se polovica njih kreće trotoarom.

 

On je podsjetio da na to da je ove godine smrtno stradalo dvoje biciklista.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com