Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Šef Delegacije EU u BiH: EU je nepotpuna bez BiH i regije Istaknuto

Johann SattlerNovi šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler obratio se danas medijima prvi put nakon što je preuzeo dužnost. Sattler je jučer predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću. Imenovan je na dvogodišnji mandat, u BiH je stigao iz Tirane gdje je bio austrijski ambasador.

 

 

“S lične strane, drago mi je da sam ovdje ponovo. Obožavam vaše planine. Drago mi je što danas preuzimam dužnost. EU je najbolje za BiH. EU je nepotpuna bez BiH i regije. BiH je pokazala da i u teškim situacijama može iznijeti probleme. To je i dokaz da se poreknu oni koji vas poriču. U BiH je potrebno uraditi mnogo, nepristrasno sudstvo, zaštitu prava, ekonomija”, kazao je Sattler.

 

Podsjetio je da se u Mišljenju Evropske komisije navodi pet neophodnih reformi i da očekuje izradu Akcionog plana za provođenje reformi iz Mišljenja. Posebno je naglasio da su vladavina prava i nezavisno pravosuđe ključni za BiH.

 

“Bosanci i Hercegovci puno uplaćuju u državnu kasu i građani očekuju da će dobiti nešto zauzvrat”, dodao je.

 

Sattler je rekao kako nije prihvatljivo da vlast na državnom nivou nije formirana već 10 mjeseci od izbora.

 

“Apelujem da se krene naprijed. Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao”, poručio je Sattler te dodao da od BiH zavisi kada će pristupiti članstvu u EU.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com