Menu

Brčanski advokati i dalje u štrajku zbog fiskalizacije Istaknuto

advoZakon o fiskalizaciji na području Distrikta, u potpunosti i bez izuzetaka, mora biti primijenjen. Ovakav stav zvanične vlasti, odnosno dosljedna primjena usvojenog zakona, razrješava i poziciju brčanskih advokata, koji su obustavili rad, te na taj način, ukazujući na potrebu da budu izuzeti iz cijelog procesa.

 

 

„S obzirom da je bilo razgovora da budemo izuzeti iz fiskalizacije, ovakav stav nas primorava da nastavimo obustavu rada, jer time želimo zaštititi nezavisnost advokature, te spriječiti diskriminaciju kojoj smo izloženi, s obzirom da nigdje u Evropi, što uključuje i 1.200. kolega u BiH, advokati zakonom nisu obuhvaćeni, odnosno izuzeti su iz sistema fiskalizacije“, rekao je u ime 34 brčanska advokata, Milenko Marjanović.

 

Ugroženost nezavisnosti advokature, prema riječima Marjanovića, ogleda se prije svega, u kršenju načela privatnosti između klijenta i advokata. Jer uvidom inspektora u predmet, ta privatnost je najdirektnije ugrožena.

 

Osim toga, smatraju advokati, inspektori, zbog „raznoraznih razloga“, mogu dobiti direktivu od svojih nadređenih, da izdaju nalog o zatvaranju advokatske kancelarije.

 

„Ovo posebno može biti problematično, jer podsjećam da advokati saglasnost za svoj rad, licencu, pa i njeno oduzimanje, odnosno naredbu za zatvaranje kancelarije, mogu dobiti samo od entitetskih advokatskih komora, koje su im dozvole za rad i izdale. Stoga i nadalje ostajemo u štrajku, u čemu nas podržavaju i naše komore, unatoč činjenici da je rad brčanskih sudova gotovo blokiran, jer je trenutno zaustavljeno oko 800 sudskih predmeta“, naglasio je Marjanović.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com