Menu

U Gornjem Rahiću upriličen okrugli sto na temu „Bosanka sevdalinka i Bosanka kuhinja" Istaknuto

bosanska jela 642x336Sinoć je u Gornjem Rahiću, u organizaciji Mjesne zajednice i Uduženja žena „Rahićka čaršija“, upriličen Okrugli sto na temu „Bosanka sevdalinka i Bosanka kuhinja- zaštitni znak Bosne“.

 

 

Na ovu temu govorio je profesor dr Enes Kulundžić poseban akvcenat stavivši na značaj baklave, kao zaštitnog znaka unutar Bosanske kuhinje, ali i potencijala, koji može biti izvozni brend i ovog područiija.

 

„Ono na čemu ja najviše radim jeste utvrđevanje terminologije Bosanskog kulinarstva i u ovom kontekstu do sada sam uspio da prikupim preko 800 termina iz tadicionalne Bosanske gastronomije“, istakao je dr Kujundžić.

 

U ime Udruženja žena „Rahićka Čaršija“, podpredsjednica Samira Mehić kaže da je ovakvo okupljanje veoma važno za očuvanje tradicije ali i razmjenu iskustava, pa i kad je riječ o samom načinu pripremanja, prije svega baklave.

 

„I u spravljanju baklave ima više desetina načina pripreme, ali je ključno dobro pripremiti, litar ključale vode sa kilogramom šećera, što je agda, odnosno ono čime se jufka punjena orasima, prelije“, naglasila je, odajući malu kulinarsku tajnu, Samira Mehić.

 

U ime organizatora Okruglog stola, Mjesne zajednice Gornji Rahić, predsjednik Zuhdija Karaahmetović, akcentirao je da je ovaj skup, odnosno Okrugli sto, samo početak jedne aktivnosti koja bi trebala biti vidljeva već narednegodine.

 

„Nasojaćemo da iduće godine oreganizujemo manifestaciju pod nazivom „Gastro stol“, gdje bi uz one koji se bave pripremanjem tradicionalnih slanih i slatkih Bosanskih jela, radili i na njihovoj praktičnoj promoci, a time, na neki način, započeli i promociju našeg seoskog turizma“, naglasio je Karaahmetović.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com