Menu

Janjetine sve manje, ovčara sve manje i ne pamte da je ikada bilo crnje Istaknuto

New Project 2 1Oni koji u Bosni i Hercegovini pokušavaju živjeti isključivo od svog rada, polako dižu ruke od onoga što su godinama, ne samo oni, nego i njihovi preci radili. Vrijednih livanjskih ovčara sve je manje, iako njihovom proizvodu, poznatom livanjskom siru, po kvalitetu nadaleko nema ravnog.

 

 

 

Kod Paše Milaka sve ovce su na broju, čak njih 600. No, pitanje što će uskoro biti s njima.

 

– Bavio se moj dedo, pradedo, otac i ja ,ali ja ne pamtim da je crnje ikad bilo nego ovih godina. Svaka godina crnja i crnja, kađe Milak.

 

Nedostatak radne snage, niske otkupne cijene, borba sa zaraznim bolestima, te slabi poticaji, sve više prazne štale ovdašnjih ovčara.

 

Sedam kompletnih stada je prodano ove godine u Livnu. Dogodine će sigurno biti tri četiri sigurno,a za pet godina neće biti ni jednog ako ovako nastavi neće biti ni kod mene ni kod bilo koga, ističe Milak.

 

I Alen Šehić je bio jedan od uzornijih ovčara u livanjskom kraju. No, danas je njegova štala prazna. U njoj nema nijedne ovce

 

-350 sam imao ovaca. Prodao sam, nema ko raditi. U čobana se ne možeš uzdat ako nisi non-stop kod njih, džaba ti čoban, kaže Šehić.

 

Ovce idu u bescijenje.

 

Sada su spale cijene skroz. Od 150 do 200 maraka. Svak’ prodaje, svako hoće da ih se riješi, rekao je Šehić.

 

Najviše me iznenađuje odnos kantona i ministra koji za četiri godine nije dao ni jedan fenig u ovčarstvo. Dao nam je poticaj za mlijeko ko predaje samo mljekarama, istakao je Jozo Baković, predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira “Cincar”.

 

Na taj način, umjesto domaćeg autohtonog livanjskog sira po kojemu je Livno i poznato, potiče se proizvodnja samo onog manje kvalitetnog industrijskog.

 

Kod nas se potiče nešto što se u Livnu nikad nije sijalo, ni živjelo od toga kojekave trave, facelija neka, kaže Baković.

 

Zahvaljujući otkupljivačima, ovdašnjim ovčarima problem je ostvariti i pravo na onaj federalni poticaj za meso.

 

Sve manji broj ovčara u Livnu i Livanjskom kantonu događa se upravo u situaciji kada češka Razvojna agencija zajedno s livanjskom gradskom upravom privodi kraju realizaciju projekta potpore proizvođačima livanjskog autohtonog sira. To uključuje i njegovu zaštitu, ali je, nažalost, situacija takva da ni to nije dovoljno kako bi se spasila ova proizvodnja.

https://www.fokus.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com