Menu

Republika Srpska sve zaduženija, a nabavlja novi avion i helikoptere Istaknuto

avvDok se bh. entitet Republika Srpska zadužuje na domaćoj i Bečkoj berzi, kod komercijalnih banaka, te moli za pomoć Srbije kako bi održala likvidnost, vlast istovremeno ne želi da se odrekne luksuza te kupuje novi avion Cessna vrijednosti 18,9 miliona maraka.

 

 


RS će kupiti avion Cessna Citation CJ4, piše Capital.ba, koji spada u kategoriju lakih aviona i može da preveze do 10 putnika na dužim letovima. Iako spada u kategoriju malih aviona, korisnici putuju u relativnom komforu, navode iz Cessnae.

 

Kabina sadrži šest potpuno samostalnih sjedišta, kao i medijske priključke, Wi-Fi mogućnost povezivanja i sistem upravljanja kabinom Rockwell Collins Venue.

 

Avion posjeduje prostor za osvježavanje, izvlačeće stolove i dosta prostora za odlaganje, što ga čini komfornim.

 

CJ4 je najbolji avion u seriji CJ aviona, sa većom brzinom i dometom od bilo kojeg drugog malog aviona. CJ4 ima maksimalni domet od 4.009 kilometara, što ga čini malim avionom najdužeg dometa.

 

Vlast ovim avionom bez problema može da putuje na daleke destinacije, na primjer u Moskvu do koje su i trenutnim avionom letjeli zvaničnici, ali su se susretali s problemom ako bi morali da čekaju duže na slijetanje na aerodrom.

 

Cijena za novi CJ4 iznosi 9,41 miliona dolara, odnosno oko 16,2 miliona maraka. Kada se uračuna PDV, novi avion koštat će građane RS-a 18,9 miliona KM.

 

Nabavka aviona, koji je naručen u sivoj boji, kao što je i avion koji već posjeduje RS, trebala bi da bude realizovana u idućih mjesec dana. Avion u novembru stiže na banjalučki aerodrom, gdje mu je već rezervisan hangar.

 

S obzirom da avion stiže uskoro, trebalo bi da je Cessni već uplaćen depozit od 1,4 miliona dolara.

 

Novinari Capitala uputili su pitanja o kupovini aviona predsjednici RS Željki Cvijanović i premijeru Radovanu Viškoviću, ali odgovore još uvijek nisu dobili.

 

Helikopteri stižu u MUP i ERS

 

Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS) Luka Petrović rekao je u petak da ERS preduzeće kupuje helikopter.

 

Istaknuto je da bi helikopter trebao da bude stacioniran u Trebinju, te da služi za prijevoz pacijenata.

 

Helikopterski servis RS već posjeduje helikoptere kojima prevozi pacijente, a prošle godine kupljen je novi višenamjenski helikopter "Augusta 119", koji je plaćen 9,4 miliona KM.

 

Tada je navedeno da Helikopterski servis ima dva operativna helikoptera, a da je najnoviji star 30 godina.

 

Pored toga, i MUP kupuje tri nova helikoptera u vrijednosti od 42 miliona maraka bez PDV-a.

 

Jedan od helikoptera treba da bude sa medicinskim modulom, dok dva treba da budu sa dodatnom opremom za potrebe policije.

 

Republika Srpska je sve zaduženija

 

To što se RS svakodnevno zadužuje ne brine vlasti i ne sprečava kupovinu aviona i helikoptera. Republika Srpska je do sada emitovala 35 emisija dugoročnih obveznica javnom ponudom u iznosu od 1,38 milijardi, a novac je korišten za izmirenje budžetskih rashoda.

 

Za 7. oktobar najavljena je nova prodaja obveznica RS, sedma u ovoj godini, a planirani iznos emisije je 30 miliona KM.

 

Samo u ovoj godini RS planira da se na Banjalučkoj berzi zaduži ukupno za 311 miliona KM kroz 10 emisija obveznica i trezorskih zapisa.

 

Pored toga, RS je nedavno zadužena kod Nove banke za 90 miliona KM na period od osam godina.

 

Odlukama o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS u ovoj godini, koje je Narodna skupština RS usvojila, planirano je da se ukupno zaduži 591 milion KM.

 

Pored svega, i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Srbija pomoći Republiku Srpsku sa 25 miliona evra do kraja godine kako bi se održala likvidnost i sposobnost budžeta da izvrši sve svoje obaveze.

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com