Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Supervizor Scanlan: Ovo je prelomni momenat za promjenu puta kojim Distrikt ide Istaknuto

ScanlanPIC 2000x0 c defaultSupervizor za Distrikt Brčko i prvi zamjenik visokog predstavnika Michael Scanlan danas se obratio Skupštini Distrikta Brčko na poziv članova Skupštine. On je istakao da je ovo odlučujući momenat za promjenu silazne putanje kojom Distrikt ide u posljednjih nekoliko godina.

 

 

U posljednjih šest mjeseci, supervizor je imao priliku da razgovara sa političkim predstavnicima, vlasnicima firmi, vjerskim vođama, kao i običnim građanima Distrikta. Svi su oni istaknuli glavne probleme sa kojima se Brčko suočava: nedostatak privatnih investicija, ekonomska stagnacija i slab razvoj infrastrukture, što dovodi do odlaska građana, posebno mladih, a sve to u zajednici koja ima očigledne geografske i finansijske prednosti. Ovo je poziv na buđenje Skupštini, koja mora zbiti redove i početi raditi.

 

Članovi Skupštine Distrikta imaju šansu da ove jeseni naprave početne korake koji će Brčkom omogućiti da ponovo postane energična i pozitivna zajednica, a građane odvratiti od odlaska. Ti koraci uključuju usvajanje novog Zakona o budžetu i Zakona o fondacijama i udruženjima, završetak modernizacije Luke, fokusiranje na razvoj infrastrukture i proizvodnju čiste energije te unapređenje zakonskih odredbi koje se odnose na investiranje. Ti koraci će kreirati okruženje koje pogoduje privredi i koje će privući investitore, a ovoj zajednici donijeti prijeko potrebna i dobro plaćena radna mjesta u privatnom sektoru.

 

Supervizor će i dalje posjećivati Distrikt svaki mjesec i susretati se sa glavnim akterima kako bi se uvjerio da se te promjene uistinu provode.

 

Nakon sjednice Skupštine, supervizor Scanlan također se sastao sa šefom Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Distrikta Brčko, Senadom Osmanovićem, i šefovima pododjeljenja za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Razgovarali su o trenutnoj situaciji i koracima potrebnim za dalje jačanje pozitivnih aspekata integriranog školskog sistema u Brčkom.

 

Supervizor Scanlan također je obišao Luku Brčko, naglasivši njenu ključnu važnost za jačanje razvoja infrastrukture. Ukoliko se ispuni obećanje da se modernizacija Luke završi do kraja 2020., ona će biti temelj za pokretanje drugih infrastrukturnih projekata, koji će pomoći daljem rastu privrede i otvaranju novih radnih mjesta, zaključio je supervizor.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com