Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Brčko: Većina žena ne prijavljuje nasilje zbog straha, srama... Istaknuto

nasilje 2 Skupštinska komisija za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH organizovala je danas okrugli sto na temu prevencije rodno zasnovanog nasilja te iskustva u primjeni Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

 

 

Tom prilikom predstavljen je izvještaj Misije OSCE-a u BiH o sprovedenom istraživanju o dobrobiti i sigurnosti žena Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju. Tri od pet žena smatraju da je nasilje uobičajena pojava u njihovim zajednicama, 50 odsto ispitanih žena smtra da je nasilje privatna stvar, više od 40 odsto njih ne zna šta treba da rade u slučaju nasilja, rezultati su istraživanja u kojem je učestvovalo više od 2000 žena koje je početkom godine sprovela Misija OSCE-a u BiH.

 

Istraživanje je takođe pokazalo da većina žena ne prijavljuje nasilje zbog straha, srama, finansijskih i drugih problema. Zakon o zaštiti od nasilja u porodici Brčko distrikta donesen je u februaru prošle godine. Iako je, između ostalog, predvidio i redovno šestomjesečno izvještavanje ovom problemu od subjekata zaštite, to se desilo samo jednom. Više od institucija pomoć žrtvama porodičnog nasilja treba da pruže žene i da budu podrška jedna drugoj.

https://brcko.tv

0926 okrugli sto rodna ravnopravnost 6

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com