Menu

Tajland razmišlja o premještanju glavnog grada zbog velikih gužvi u Bangkoku

tajTajland bi mogao biti druga država na jugoistoku Azije koja će premjestiti svoj glavni grad nakon što je premijer Prayut Chan-o-cha nagovijestio da takav potez predstavlja "mogućnost" za njegovu vladu.

 

 


Prateći susjede u Myanmaru te Indonežane koji imaju slične planove, tajlandski premijer sugerisao je da bi preseljenje glavnog grada moglo pomoći Bangkoku da prebrodi sve veće gradske izazove.

 

Kao i Jakarta, Bangkok je pretrpan ljudima, turistima, polucijom, porastom nivoa mora i velikim saobraćajnim zagađenjima.

 

Umirovljeni tajlandski general nedavno je pokrenuo dvije mogućnosti za potencijalno premještanje glavnog grada.

 

"Prva opcija je pronaći grad koji nije predaleko, a da pri tome nije ni preskupo preseljenje. Druga mogućnost je preseljenje u vanjski Bangkok da se smanji gužva", rekao je general.

 

Tajlandski premijer sugerisao je da premještanje vlade na periferiju Bangkoka može pomoći u olakšavanju saobraćanih tokova i potrebe putovanja u i iz centra grada.

 

Nove vijesti iz Tajlanda stižu nakon što je predsjednik Indonezije Joko Widodo najavio da će administrativni dio glavnog grada biti premješten iz Jakarte u Istočni Kalimantan ili indonezijski Borneo.

 

Ovo nije prvi put da se pojavila ideja o premještanju tajlandske prijestolnice. Bivši premijer Thaksin Shinawatra također je predlagao da se glavni grad premjesti u Nakhon Nayok, provinciju udaljenu stotinu kilometara od Bangkoka.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com