Menu

Održana druga noć istraživača u Brčkom Istaknuto

photo 3 487x365Omladinska organizacija Mali princ i Poliglota Institut iz Brčkog u petak, 27.09. i subotu 28.09., bili su domaćini i organizatori druge po redu Evropske noći istraživača Brčko. Cilj manifestacije je promocija nauke, tehnologije, istraživačkog rada i umjetnosti među djecom i mladima, te davanje mogućnosti mladima da pokažu svoja znanja i vještine.

 

 

Promocija nauke i naučno-istraživačkog rada, u slučaju Noći istraživača podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim časovima, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život, te na promovisanju karijere istraživača, posebno kod mladih.

 

U sklopu ovogodišnje manifestacije u Brčkom održano je preko 40 radionica, prezentacija, a poseban dio programa obuhvatao je prezentacija rada srednjih škola, visokoškolskih ustanova i osnovnih škola u naučno istraživačkim radovima. Također, željeli smo da na jednom mjestu okupimo naučnike, predavače i istraživače iz cijele BiH i regije, a sve sa ciljem motivisanja djece i mladih da se bave naukom. Smatramo da smo napravili veliki pomak u angažovnju mladih na projektu čemu u prilog govori i činjenica da su nekoliko radionica, kao i izložbu likovnih radova pripremili učenici osnovnih škola, a koji su polaznici nekog od kurseva u Poliglota Institutu.

 

Glavni cilj naše organizacije jeste rad na edukativnim projektima za djecu i mlade, promocija nauke, kulture i umjetnosti, neformalnog obrazovanja među djecom i mladima, saradnja s ostalim vladinim i nevladinim organizacijama, kako na području Brčko distrikta, tako iz cijele BiH i regiona, istakla je Vesna Mijatović, predsjednica Udruženja. U do sada realizovanim projektima uspjeli smo da produciramo nekoliko predstava za djecu, organizujemo edukativne radionice, likovne izložbe, predavanja, ostvarili smo saradnju sa visokoškolskim ustanovama iz cijele BiH, po prvi put u Brčkom održali Dane kineske kulture, bili suorganizator Noći knjige, učestvovali na Međunarodnom festivalu Glumijada, uz želju da mladi u našem gradu imaju jednak pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima, kao što to imaju njihovi vršnjaci u većim gradovima, dodala je gospođica Mijatović.

 

pooo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realizacijom ovog projekta pokazali smo da se predanim radom, posvećenosti mogu napraviti veliki pomaci u kulturnoj, ali i naučnoj i zabavnoj ponudi za najširu populaciju, a da su edukativni projekti za mlade nužnost i potreba, naglasila je Sandra Dobrijević, direktorica partnerske organizacije u projektu – Poliglota Instituta.

 

Organizatori su naglasili da će projekat Evropske noći istraživača u Brčkom 2019. se završiti sa projekcijama mobilnog planetarijuma, koji nam dolazi iz Beograda 5. i 6. oktobra, a već su uveliko u pripremi umjetnički i edukativni projekti koji će biti realizovani do kraja ove godine.

 

https://www.fokus.ba

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com