Menu

Apelacioni sud Brčko ukinuo rješenje Osnovnog suda o određivanju pritvora uhapšenima u akciji "Cer" Istaknuto

Osnovni.sud .Brcko .distriktOdlučujući o žalbama osumnjičenih lica, D. Š., N. H. i A. B., koja su lišena slobode u policijskoj akciji kodnog naziva „CER“, Apelacioni sud Brčko distrikta BiH, rješenjem broj: 96 0 K 121604 19 Kž od 02.10.2019. godine, ukinuo je rješenje Osnovnog suda Brčko distrikta BiH broj: 96 0 K 121604 Kpp 18 od 27.09.2019. godine kojim je navedenim licima određen pritvor, jer je ocijenio da su žalbe osumnjičenih osnovane u pogledu prigovora da se osumnjičenima (njih troje), u smislu odredbe člana 40. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, nije mogao po službenoj dužnosti od strane suda postaviti samo jedan branilac iz Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH, nego svakome od osumnjičenih po jedan branilac, pa je prvostepeno rješenje ukinuto iz ovih procesnih razloga.

 

Ukidajućim rješenjem prvostepenom sudu dato je uputstvo da učinjene propuste otkloni na način da svakom osumnjičenom licu odredi jednog branioca, vodeći računa o činjenici da se u Brčko distriktu BiH od maja mjeseca ove godine privatni advokati nalaze u generalnom štrajku, te da ne postupaju pred sudovima Brčko distrikta niti od sudova zaprimaju pozive ni bilo kakva druga pismena.

 

PORTPAROL
PRAVOSUDNE KOMISIJE

Dejan Đurović

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com