Menu

Brčko će biti drugi grad u BiH koji će imati gradsku baštu Istaknuto

gradska basta uskoro 642x336Na Prvom festivalu permakulture, održanom nedavno u Mostaru, tri Brčaka su imala prigodu boraviti na mnogim edukativnim radionicama o vrtlarstvu.

 

 

Predsjednik Kluba ljubitelja prirode Damjan Dundžić, jedan od ovih Brčaka koji je sudjelovao na Festivalu, kaže da mu je iskustvo tamo dobrodošlo, prije svega, kako bi naučio nešto novo u vezi sa pravilnim uzgojem biljaka, ali i realizacijom projekta Gradska bašta Brčko distritka BiH.

Kako je naveo, implementacija projekta će vrlo brzo zaživjeti na našem području, čime će Brčko, nakon Banja Luke, biti drugi bh. grad koji će imati ovakvu baštu. Za sada je, zbog sporosti administracije, u planu najam privatnog zemljišta, dok će se naredne godine raditi na obezbjeđivanju gradskog zemljišta.

 

Još jedan volonter iz Brčkog koji je boravio u Mostaru i koji se pridružio ovoj ideji je fizioterapeut Pavle Lakić.

„U koncept priče sam slučajno ušao. Otkrivajući sebe i posmatrajući prirodu oko sebe shvatio sam da je permakultura vid odnosa prema prirodi i ljudima. U Mostaru nismo samo radili na kultivisanju zemljišta već i na edukaciji nenasilne komunikacije sa drugim ljudima jer je permakultura zajednica biljaka i ljudi“, pojasnio je Lakić.

 

Ovom prigodom, Dundžić je pozvao zainteresirane građane, koji žele dobiti zajedničku parcelu na korištenje, ali i koji žele proširiti znanje o vrtlarenju, da im se pridruže. Također, poziva i vlasnike parcela koji žele iznajmiti zemljište da se jave Klubu još ove jeseni.

 

Projekt Gradske bašte podržan je kroz Javni poziv Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta.

“Permakultura je dizajn životnog prostora po uzoru na prirodu i globalni društveni pokret za stvaranje lokaliziranih i otpornih zajednica. Daje nam praktične ideje koje štede energiju, vrijeme, novce i živce, a ujedno uz lako dostupne resurse povećavaju urod i obogaćuju okoliš, grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje međuljudske odnose. Permakultura je nova, održiva kultura”, Gordana Dragičević, diplomirana permakulturna dizajnerica i aktivistica Zagreb (RH)

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com