Menu

Brčko: Prezentacija Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995 Istaknuto

Bosanski atlas ratnih zlocina 1 642x336Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) iz Sarajeva, Mreža za izgradnju mira, NVO „Intereduca“ i forumZFD BiH, pozivaju vas na prezentaciju Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995.

 

 

Prezentacija će biti održana u srijedu, 09. oktobra u 12 časova u Centru za mlade Brčko distrikta.

 

Prezentaciju će voditi Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, a nakon toga će se obratiti Goran Bubalo, Mreža za izgradnju mira, Snježana Filipović iz NVO „Intereduca“, i Sunita Dautbegović Bošnjaković, forumZFD.

 

Sem Brčkog prezentacije će biti održane u Bijeljini (07.10.) i u Tuzli (08.10.). Namjera nam je do kraja godine posjetiti što veći broj gradova u BiH.

 

Prezentacija Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995. u Bijeljini je dio niza prezentacija koje su organizovane ove godine u Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu, a nastavljaju se po Bosni i Hercegovini.

 

Ono što Bosanski atlas ratnih zločina čini posebnim jeste činjenica da su događaji i lokacije, ne samo precizno označene na karti (tj. locirani u određenim ulicama ili poljima), već se nude i svi dodatni, u ovom času raspoloživi, dokumenti kao ilustracija o onome šta se desilo – npr. fotografije i video zapisi, sudske presude, izjave svjedoka, spomenici ili groblja. Štaviše, mjesta masovnih grobnica (gdje god da su tijela identifikovana) su povezana sa listom žrtava dobijenom iz baze podataka IDC-a. Dodatno, obezbijeđena je i opcija pretraživanja svih žrtava i incidenata upisivanjem prezimena ili naziva mjesta (za događaje). Na Atlasu će biti javno dostupna i „Bosanska knjiga mrtvih“.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com