Menu

Yugo se vraća u velikom stilu: Moderna priča o dramatičnoj sudbini jednog automobila Istaknuto

jugPutuju u "Yugu" ka Sjedinjenim Američkim Državama kako bi pronašli i zabilježili što više tragova istorije ovog, sada već, legendarnog automobila.

 

 

Putovanje je startovalo u nedjelju iz Srbije, tačnije Kragujevca, grada u kome je prije 41 godinu, 2. oktobra 1978., fabrika Crvena Zastava “kompletirala” prvi prototip Yuga koji je, prema nekim pričama, poklonjen drugu Titu.

 

Neža, Toni, Luka i Danilo, na ovaj poduhvat nazvan Y? Projekt odlučili su se kako bi revidirali i reciklirali činjenice i mitove vezane za automobil koji je, bilo da ga volite ili mrzite, bio i ostao, istaknuti simbol i obilježje bivše države.

 

Sam poduhvat je puno više od putovanje jednog starog automobile. To je otvorena kreativna platforma tokom koje će nastati dokumentarni film zasnovan na starim činjenicama i razgovorima sa pojedincima koji su povezani sa nekadašnjom fabrikom Zastava, aktuelnim vlasnicima i ljubiteljima Yugo automobila, teoretičarima i umjetnicima koji razumiju Yugo kao simbol određenog doba.

 

Biće to jedna moderna priča o dinamičnoj i dramatičnoj sudbini automobila koji je na teritoriji bivše Jugoslavije slavljen kao veliki uspeh auto- industrije, a na drugom kraju svijeta, u SAD, bio predmet podsmjeha i sinonim za loš kvalitet.

 

“Kroz ovo putovanje želimo da u kratkom vremenskom periodu sretnemo brojne ljude i proživimo brojne situacije, koje su na neki način povezane s Yugo automobilom. Srešćemo se sa zaista puno ljudi i na osnovu njihovih različitih pogleda želimo da sastavimo priču o tome šta je danas ostalo od fenomena Yuga. Dakle, gradimo posve novu priču na starim činjenicama, mitovima, anegdotama i sentimentu. Pored dokumentarnog djela bavimo se i umjetničkim intervencijama u javnom prostoru, sa, u ovom slučaju konotacijom Yuga”, istakao je za Buku Danilo Milovanović otkrivši nam i da će ih nakon Kragujevca, putovanje dugo 35 dana voditi kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Francusku, Belgiju i Englesku, nakon čega slijedi ukrcavanje na trajek i pravac Sjedinjene Američke Države.

Krajnje odredište je Njujork gdje će glavni protagonist ove priče, Yugo, biti prodat na aukciji.

 

“Mi zapravo ovim projektom ponavljamo i priču izvoza Yuga na američko tržište s ciljem njegove prodaje tamo. Biće to aukcijska prodaja, ali će automobil biti predstavljen i kao nosilac art projekta, tako da sam taj čin dobija jedno puno šire značenje”, naglasio je Milovanović.

 

Navedimo na kraju i neke zanimljivosti o ovom automobilu.

 

Prvo javno predstavljanje Yugo je imao na sajmu automobila u Beogradu, kada je proglašen za automobil godine 1981. Od tada pa sve do kraja proizvodnje .2008. godine proizvedeno je ukupno 794.428 “jugića”.

 

Ukupno ih je izvezeno 256.691, najviše u SAD, 141.511.Tamo je bio najjeftiniji automobil na tržištu sa cijenom ispod 4.000 dolara. Yugo se u SAD izvozio tokom kasnih osamdesetih i mnogo puta je viđen u igranim i crtanim filmovima te knjigama.

 

Proizveden je u više varijanata od kojih su neke prilagođavane tržištu na kojem je prodavan. Tako su modeli koji su prodavani u SAD-u bili bolje izrade. Za američko tržište je pripremljena i verzija s automatskim mjenjačem, ali zbog raspada SFRJ nikada nije počeo izvoz tih modela.

 

Posljednji “jugo” napustio je proizvodnu liniju na dan sklapanja prve školjke – 11.11.2008. Bio je to “Koral 1,1 in ekonomik” sa rednim brojem školjke 1116076, broj motora 1628756.

https://www.6yka.com

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com