Menu

Za banjsko liječenje ratnih vojnih invalida i ove godine izdvojeno 100.000 maraka Istaknuto

banjaVlada Brčko distrikta i ove godine je planirala sredstva u iznosu od 100.000 maraka za realizaciju Programa banjsko- klimatskog liječenja i rehabilitaciju ratnih vojnih invalida sa prostora Distrikta.

 

 

Šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Senad Bešić istakao je da je u toku odabir korisnika, njih najvjerovatnije oko 100, koji će ovo pravo iskoristiti do kraja tekuće godine i to u banjama u Gradačcu i Fojnici.

 

„Ovo pravo koriste pripadnici sva tri naroda, međutim ove godine nismo na žalost uspjeli obezbijediti usluge neke od banja sa prostora RS-a zbog nezainteresovanosti ponuđača da dostave svoju ponudu. Tako da smo ostali bez tog dijela usluga koji je vezan za korisnike, odnosno pripadnike vojske RS-a. Pokušat ćemo da kroz postojeće zakonsko rješenje da jedan broj korisnika koji žele odu u ustanove koje su dobile tender za tekuću godinu, a svi oni koji ne iskoriste pravo u 2019. godini bit će u prioritetu za narednu godinu“, pojasnio je Bešić.

 

Prema njegovim riječima, za ostvarivanje ovog prava jedan od kriterija je taj da prednost imaju invalidi sa većim procentom invalidnosti, i za slučajeve gdje postoje izvjesne medicinske indikacije o potrebi, takve osobe mogu da budu obuhvaćene ovim programom, odnosno nastoji se da ovo liječenje omogući osobama kojima je stvarno potrebno.

 

Kada je riječ o davaocima usluga, sve banje ne odgovaraju svim bolesnicima.

 

„Ta vrsta problema nam je prisutna već duži niz godina. S obzirom da Zakon o javnim nabavkama propisuje određene procedure koje su u datom trenutku nama neprihvatljive mi smo obavezni da prihvatimo ekonomski najisplativiju ponudu koja može da ispuni naše tehničke zahtjeve. Ali relano je za očekivati da ćemo već za narednu godinu pokušati obezbijediti sasvim novu proceduru i okvirni sporazum kroz neke stvari koje su u skladu sa odredbama zakona. Pa tako obezbijediti i mogućnost da taj segment medicinska indikacija, bude ispoštovan kao jedan od kriterija u postupku odabira ponuđača“, dodao je Bešić.

 

Istakao je i to da troškovi prevoza, odnosno odlaska u banju i povratka u Brčko snose sami korisnici ovog prava.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com