Menu

Učenici JU Poljoprivredne škole Brčko o zabludama o hrani, amigdalinu / vitamin B17 i GMO hrani Istaknuto

ucen88Povodom Svjetskog dana zdrave hrane, koji se obilježava 16. oktobra, učenici JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko, smjer prehrambeni tehničar, su, uz pomoć profesorica tehnološke grupe predmeta, za učenike i profesore spremili tri zanimljive prezentacije, i jedan kratki animirani film. Teme koje su oni prezentovali su : Zablude o hrani , Amigdalin / vitamin B17 i GMO hrana.

 

 

"Ovim prezentacijama, pokušali smo skrenuti pažnju našim vršnjacima na opasnosti koje se kriju u hrani koju mi svakodnevno unosimo u svoj organizam, te tako i " razbiti " neke od osnovih zabluda o hrani koje se šire među nama. Želimo da skrenemo pažnju i našim sugrađanima na mnoge stvari za koje možda nisu znali", rekli su učenici.

 

Ukratko o zabludama o hrani :


- Ako ste mislili da su narandže najbolji izvor vitamina C, niste bili u pravu. Najbolji izvor vitamina C su jagode.


- Smatrali ste da su voćni sokovi jednako hranljivi kao i svježe voće? Netačno. Cijeli plodovi voća sadrže vlakna i hranljive sastojke koji se uklanjaju kada se plod iscijedi i pretvori u sok.


- Čuli ste da je čak 7 godina potrebno za varenje žvakaće gume? Naravno, ni to nije tačno. Iako naš želudac ne vari žvakaću gumu na isti način kao i ostale namirnice, ona ipak prolazi kroz sistem za varenje na isti način kao i ostale namirnice.


- Vitamin C u stvari ne skraćuje prehladu.


- Sigurni smo da ste bar jednom čuli kako je morska so zdravija od kuhinjske. Istina je drugačija. U pogledu hranljive vrijednosti, nema velike razlike između ove dvije soli, a takođe prema težini one sadrže istu količinu natrijuma. Dakle, ne morate prelaziti na morsku so da biste povećali minerale koji se lako mogu dobiti iz druge hrane.


- Možda čak i nešto što najčešće čujemo, jeste rečenica " ne jedi kasno, udebljaćeš se " . Naše tijelo vari hranu 24/7 , pa čak i kada spavamo, pa je poželjno da večeramo nekoliko sati prije sna, kako bi naš organizam mogao da svari unijetu hranu. Svaka dodatna kalorija iznad one količine koja vam je potrebna može da završi u vašem tijelu kao salo, nebitno da li se radi o doručku ili večeri.

 

Amigdalin/vitamin B17


Postoji tvrdnja da ovaj vitamin liječi karcinom, ali zasad ta tvrdnja nema svoju naučnu potvrdu. Vitamin B17 se nalazi u sirovim orašastim plodovima, povrću, sjemenu i košticama. Tijekom razbijanja molekula B17 u crijevima nastaje CIJANID - POZNATI OTROV. Upravo u ovome nalazi se najveći rizik kod uzimanja amigdalina. Moguće je trovanje cijanidom.

 

Genetski modifikovana hrana - GMO


GMO hrana je proizvedena od organizama koji su bili podvrgnuti posebnim izmjenama unutar njihove DNA, korištenjem metoda genetičkog inžinjeringa. Najpoznatije GMO kulture su : soja, kukuruz, paradajz, krompir, šećerna repa, riža, pšenica. Razna testiranja su sprovedena na štakorima, ali činjenica koja nas najviše zabrinjava je ta, da štakori koji su hranjeni GMO krompirom u usporedbi sa štakorima koji su hranjeni običnim krompirom, su imali dosta manji mozak. U drugom slučaju, štakori su okrenuli njuške pred GMO paradajzom koje su naučnici htjeli ispitati na njima. Kada su ih prisilno nahranili pomoću gastritičkih cijevi, pojavila su im se oštećenja na želucu, a čak 7 od 40 štakora je uginulo unutar dvije sedmice. Nažalost, paradajz je ipak odobren.


Učenici koji su spremili prezentacije uz pomoć profesorice Gordane Čučić i profesorice Dušanke Todorović su : Vanja Srebro, Erna Begić, Vedrana Rakita, Zorica Milovanović i Admir Muratović.

 

ucen88

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com