Menu

BiH: Među učenicima se pojavio trend samopovređivanja Istaknuto

uceniciMinistarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS uputilo je informaciju svim osnovnim školama u kojima ih informiše da se među učenicima Desete osnovne škole pojavio trend samopovređivanja koji je popularan na društvenim mrežama.

 

 


Ministarstvo je nakon dobijenog dopisa informisalo sve osnovne škole u Kantonu Sarajevo te je zamolilo direktore da održe sastanak s razrednicima od šestog do devetog razreda i ukažu na ovu pojavu.

 

Od škola se traži da informišu roditelje učenika, organizuju predavanje učenika o ponašanju na društvenim mrežama te poduzmu druge aktivnosti u cilju prevencije ovog negativnog trenda među učenicima.

 

O trendu samopovređivanja učenika osnovnih škola u KS pisalo se tokom prošle godine, ali su nadležni i direktor škole u kojoj su djeca to radila negirali da je došlo do ovakvog incidenta. Prema navodima majki, djeca su na Instagramu napravila grupu gdje su jedni drugima postavljali izazove s rezanjem.

 

Ovaj problem je postao globalan zbog čega su Facebook, Twitter i Instagram pojačali kontrolu svojih sadržaja i zabranili fotografije i video snimke na kojima se mladi samopovređuju.

 

Prema istraživanju Univerziteta Manchester, samopovređivanje je postalo jedan od velikih zdravstvenih problema i ujedno je jedan od najvećih pokazatelja rizika da bi osoba u kasnijim godinama mogla izvršiti samoubistvo. Jedno od 12 djece i tinejdžera povrijedilo je sebe u nekom periodu života, a razlozi su različiti.

 

Roditeljima koji primijete da se njihova djeca samopovređuje se savjetuje da potraže stručnu pomoć i ne budu grubi prema djetetu već pronađu način kako da komuniciraju s njim jer se iza toga krije dublji problem zbog kojeg to rade.

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com