Menu

Evo kako kupci varaju trgovce: Čokoladicu pojede na putu do kase, varaju vagu… Istaknuto

kupppDa trgovci na neki način “varaju” kupce, već nam je poznato. Ponekad su to “sniženja”, ali je prozivod samo malo snižen pa to i ne osjetimo, kao i prodaja proizvoda u “paketu” poznata 1+1, što je najčešće skuplje nego kad kupimo samo jedan proizvod. Međutim, nisu “samo” trgovci ti koji varaju.

 

 

Agencije koje se bave zaštitom potrošača anketirale su prodavače u trgovačkim centrima i saznale na koje sve načine potrošači varaju prodavače, piše 24sata.hr

 

Načini varanja su raznovrsni, a u nastavku pročitajte koji su to najčešći.

 

Varanje kod vaganja proizvoda

 

Varanje u ovom smislu je najčešće kod kupovine voća, povrća te drugih proizvoda u rinfuzi.

 

Postoji nekoliko načina na koje kupci varaju vagu:

 

Napunjenu vrećicu potrošač drži u ruci i spušta na vagu samo do njemu prihvatljive težine, tek u tom trenutku uzima naljepnicu s težinom i cijenom.

 

Drugi način je da napunjenu vrećicu stavi na vagu, ali rukom podiže postolje vage dok ne dobije prihvatljivu težinu i tek tad uzme naljepnicu.

 

Također, postoji i slučaj u kojem kupac izvaže sadržaj u vrećici, uzme naljepnicu, a zatim dopuni sadržaj vrećice.

 

Na kraju, ima kupaca koji napune vrećicu s proizvodom, ali uzmu naljepnicu za sličan proizvod niže cijene.

 

Degustacija

 

Često se događaju u slučaju s sušenim, kandiranim voćem u rinfuzi, ali i kod peciva i slatkiša.

 

Neki kupci pri ulasku u trgovinu prvu navrate do sušenog i/ili kandiranog voća u rinfuzi, uzme šaku voća i jede uz razgledavanje ostalih proizvoda i tako čak nekoliko puta prilikom jedne posjete trgovini.

 

Dešava se da potrošač uzme pecivo i pojede do kase, ali ne pokaže ni naljepnicu da je uzeo niti kaže prodavaču.

 

Na putu do kase kupac uzme čokoladicu, manji slatkiš ili čak sladoled, te ga pojede.

 

Unošenje prazne ambalaže

 

Svima se desilo da u istom danu posjete nekoliko trgovina. Pa tako kupite hljeb u jednoj trgovini, a po mlijeko odete u drugu, međutim postoje i oni kupci koji su i za taj slučaj našli način varanja.

 

Potrošač unese praznu ambalažu za jaja od branda druge trgovine, u tajnosti prebaci jaja iz druge kutije u trgovini u svoju kutiju i na kasi tvrdi da je ta jaja kupio u drugoj trgovini.

 

Dešava se da kupac unese praznu kutiju proizvoda iz druge trgovine na kojoj se nalazi naljepnica s cijenom iz te trgovine, pa zamijeni sadržaj i trvdi na kasi da je to kupio u drugoj trgovini.

 

Krađa

 

Najčešća pojava je sa robom opšte namjene, kao što su npr. maramice, odjeća, proizvodi za ličnu higijenu.

 

Zna se dogoditi da kupac u kabinu ponese više komada odjeće, pa je “slučajno” obuče i ostavi ispod svoje stare odjeće.

 

Također, kod isprobavanja šminke se “slučajno” desi da baš ti proizvodi zalutaju u torbu ili džep, dok se neki drugi proizvod kupi, tj. uredno plati na kasi.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com