Menu

Brčaci prenose iskustva i znanja mladima u Zenici Istaknuto

brcaciCentar za omladinski razvoj „PRONI“ iz Brčko distrikta BiH, u sklopu projekta “BHRI093 - Where Youth isn’t Wasted on the Young: Zenica Youth Center“, održao je danas i treći modul obuke za predstavnike omladinskih organizacija u Zenici.

 

 

Partner u tom projektu, koji podržava IOM BiH – BHRI inicijativa, je zenička organizacija „Reaktiv“, koja je s Gradskom upravom Grada Zenice potpisala ugovor o otvaranju Centra za mlade.

 

- Naš je zadatak da, kroz pet modula obuke, na ove mlade ljude i predstavnike omladinskih organizacija, prenesemo naša iskustva i znanja stečena pri otvaranju Omladinskog centra u Brčko distriktu BiH, i pokušamo kreirati radni prostor za mlade u Zenici - kazao je generalni menadžer brčanskog udruženja „PRONI“ Jasmin Jašarević.

 

On dodaje kako je cilj pomenute obuke standardizacija rada te kreiranje tabele za praćenje kvalitete rada u zeničkom Centru.

 

- Kroz prethodna dva modela izvršili smo analizu i prepoznali sve aktere u Zenici i Federaciji Bosne i Hercegovine koji mogu pomoći u radu ovog centra.

 

U naredna dva modela obuke, fokusirat ćemo se na izradu seta standarda te plana rada, jer omladinski rad treba da bude i planirana aktivnost - napominje Jašarević, koji dodaje kako i oni imaju šta naučiti od svojih domaćina.

 

Velika je stvar, kaže Jašarević, što je Grad Zenica, a upravo na inicijativu „Reaktiva“, dodijelio prostor za rad omladinskih organizacija.

 

-Prostor smo zatekli u neuslovnom stanju, ali smo uz podršku Grada, zatim još nekih drugih organizacija te volonterskim radom naših i članova partnerskih organizacija, uspjeli da osposobimo i uredimo salu za sastanke te prostoriju za „Reaktiv“.

 

U planu je da osposobimo i ostale prostorije, jer u Centru će djelovati još pet omladinskih organizacija - kazala je članica „Reaktiva“ Ilma Hanjalić.

 

Ona najavljuje da će uskoro biti raspisan i javni poziv za odabir tih pet organizacija, koje će dobiti prostor za rad u Centru za mlade Zenica, u kojem će pomenute organizacije pružati razne edukacijske i rekreativne sadržaje, namijenjene isključivo potrebama mladih Zeničana.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com