Menu

Zakon o fiskalizaciji u Distriktu moraju svi poštovati Istaknuto

Pres fiskalizacija 1 642x336Predstavnici klubova zastupnika iz reda Bošnjaka danas su na upriličenoj press konferenciji ponovili stav, iznesen na prošlom zasjedanju Skupštine, da su protiv izuzimanja iz Zakona o fiskalizacij advokatske djelatnosti u Distriktu, jer se time, kažu, vrši diskriminacija drugih obveznika.

 

 

„Ovakav stav nema nikakve veze, kako se spočitava, sa političkom trgovinom ili nacionalnim interesima, jer to je uvreda za Bošnjake, s obzirom da se na ovaj način suprostavljamo takozvanom obrnutom Robin Hud sistemu, odnosno da oduzimamo od siromašnih, a dajemo bogatima“, istakao je u ime bošnjačkih zastupnika poslanik SBIH dr Zijad Nišić.

 

Prilikom susreta sa novinarima naglašeno je i to da EU prepoznaje praksu fiskalizacije i advokatske djelatnosti. Primjer Grčke i Hrvatske. „Kod izdavanja fiskalnog računa u Hrvatskoj, advokati nisu obavezni navesti radnju koju su izvršili, čime se ne ugrožava pravo na privatnost. Svakako u takvoj situaciji nikome nije palo napamet da obustavlja rad, niti je bilo ko optužio Hrvatski Sabor zbog ovog zakona“, precizirao je Nišić.

 

Inače, novinarima je tokom konferencije podjeljen i materijal iz koga se da ištitati da je u skladu sa Statutom Distrikta, ovdašnja Pravosudna komisija nadležna za dostavljanje zakona i njegovih izmjena i kad je rad advokata u pitanju.

 

U tekstu se naglašava da brčanska Pravosudna komisija ima ovlaštenja i dužnost da preduzme sve mjere, kako bi se spriječilo uplitanje entitetskih advokatskih komora u rad organa sudske vlasti Distrikta, piše Radio Brčko.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com