Menu

IT industrija predstavlja jednu od važnih poluga u zadržavanju mladih u BiH Istaknuto

it6IT industrija već desetljećima u svijetu predstavlja jednu od najprosperitetnijih i najbrže rastućih industrija općenito. Promjena trendova u formalnom obrazovanju, koje inače tradicionalno sporo mijenja svoja sistemska rješenja na globalnom nivou, je upravo u ovom industrijskom segmentu najvidljivija i najbrža, proizvodeći kadrove čije je zaposlenje gotovo automatizmom garantirano.

 

 

Za razliku od većine ostalih poslovnih prilika i mogućnosti zapošljavanja, IT stručnjaci nisu uvjetovani geolokacijom i mjestom boravka, nego isključivo talentom, ulaganjem u vlastito znanje i spremnošću da izmjene i napredak u industriji prate u realnom vremenu, istom brzinom kojom ovaj segment i raste, što je zahtjevan zadatak.

 

I u BiH je ova grana sve zastupljenija. U neveseloj slici zapošljavanja i samozapošljavanja zemlje, IT sektor spada među najagilnije i, osim što generira sve veći broj uposlenika i uposlenica - primjerice, iz BIT Alijanse navode da u ovom trenutku postoji tržišni potencijal za zapošljavanje čak 5.000 radnika i radnica, jednako tako sudjeluje u nacionalnom BDP-u svojim značajnim prihodovanjem. U 2018. godini IT porezni obveznici su uplatili: porez na dobit u iznosu 6.102.738 KM, doprinos za PIO/MIO u iznosu 24.586.018 KM, doprinos za zdravstveno osiguranje u iznosu 17.317.341 KM, te doprinos za osiguranje od nezaposlenosti u iznosu 2.091.000 KM.

 

"IT industrija predstavlja jednu od važnih poluga koje mogu biti od ključne važnosti za zadržavanje mladih i talentiranih ljudi unutar granica Bosne i Hercegovine, i značajno doprinijeti ne samo zapošljavanju, jer je deplasirano govoriti o pukom otvaranju radnih mjesta u 21. vijeku u ovom segmentu, nego se i nametnuti kao regionalni lider industrije i tako aktivno sudjelovati u poboljšanju ukupne ekonomske slike države, što ovaj potentni sektor zaista i može", ističe Amina Karić, direktorica kompanije Authority Partners, članice BIT Alliance i ugledne bh. IT kompanije.

 

Nedavno pokrenuta inicijativa iz koje stoji BIT Alliance, asocijacija 60 IT kompanija u BiH, kojom su uloženi amandmani za usvajanje poreznih olakšica koje će omogućiti rast i razvoj sektora i dopustiti razvijanje njegovog punog potencijala i sudjelovanje u strateškom razvoju Bosne i Hercegovine. Trenutno visoki nominalni iznosi plata zaposlenih u IT sektotu i visoke stope doprinosa predstavljaju sve veći trošak koji utiče na konkurentnost domaćih IT kompanija, što pod svaku cijenu treba izbjeći.

 

Prema okvirnim procjenama BIT Alliance, odlazak samo jednog senior software developer iz BiH prouzrokuje direktnu i indirektnu štetu od četiri miliona KM. Ta šteta se, upozoravaju iz alijanse, ogleda u propaloj investiciji, odnosno u uloženim sredstvima za njegovu edukaciju koja se procjenjuju na 200.000 KM, oportunitetnim troškovima koji se procjenjuju na 1.800.000 KM za sljedećih 10 godina. Iskusni IT kadar koji je napustio zemlju samo u posljednjih 12 mjeseci nanio je štetu bh. privredi od više od 300 miliona KM, navedeno je u posebnom saopštenju iz BIT Alliance, kojom je pojašnjen motiv za ulaganje amandmana na prijedlog Zakona o doprinosima u Federaciji BiH.

 

Od donosioca odluka se očekuje da prepoznaju značaj i potencijal IT industrije kao pokretača ukupnog ekonomskog, ali i strateškog razvoja zemlje, jer se radi o industriji od strateškog značaja. Tatjana Vučić, izvršna direktorica BIT Alliance je ranije naglasila neophodnost osiguravanja platforma koja će omogućiti da BiH konačno ostvari svoj potencijal u procesu digitalne transformacije, kroz koji mora da proći, jer to više nije pitanje izbora već opstanka.

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com